10 Ιανουάριος 2019, 23:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2019, 23:28

Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ

  • Μέρκελ: Είμαι ευγνώμων στον Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση του ονοματολογικού με την πΓΔΜ
    Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή

Για το «κλείσιμο ενός κύκλου» στις ελληνογερμανικές σχέσεις έκανε λόγο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενη στη σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών τα τελευταία χρόνια.

Η Άνγκελα Μέρκελ αναγνώρισε το βάρος που υποχρεώθηκαν να σηκώσουν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων εξυγίανσης, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα στη μεταναστευτική κρίση.

Επίσης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της προς τον Αλέξη Τσίπρα «που ανέλαβε να διευθετήσει ένα επίμαχο επί χρόνια θέμα, το ονοματολογικό» με την πΓΔΜ και τον συνεχάρη για «το αποφασιστικό βήμα» που έκανε, από το οποίο όπως είπε θα επωφεληθούν όλες οι πλευρές. Απέρριψε δε κατηγορηματικά κάθε συσχετισμό της υπόθεσης του ονοματολογικού με τα θέματα που αφορούν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Κλείνει ένας κύκλος», είπε χαρακτηριστικά. «Όταν ο κ. Τσίπρας ήρθε για πρώτη φορά στο Βερολίνο, η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική. Είχαμε εντελώς διαφορετικά σημεία αναφοράς. Και έπρεπε να μάθουμε πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε καλά, ακόμη και αν είχαμε διαφορετικές επί της ουσίας θέσεις. Το πετύχαμε γιατί αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και είπαμε τα πράγματα με ειλικρίνεια και πάντα έχοντας ως στόχο την εξεύρεση λύσης», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ.

«Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι η κατάσταση έχει αλλάξει πολύ, έχει μειωθεί η ανεργία και η Ελλάδα μπόρεσε να ολοκληρώσει τα προγράμματα. Δεν είναι φυσικά το τέλος της μεταρρυθμιστικής περιόδου, αλλά η αρχή μιας νέας κατάστασης», είπε προσθέτοντας ότι η ανεργία των νέων παραμένει υψηλή και η μείωσή της βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών, τόσο μέσω του Ιδρύματος Νεολαίας, όσο και των άλλων διμερών συνεργασιών.

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η Ελλάδα επλήγη σε περίοδο που αντιμετώπιζε η ίδια μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και κατάφερε να προσφέρει «εξαιρετικά αποτελέσματα».

Ευγνώμων για την επίλυση του ονοματολογικού
Η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ακόμη ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα «που ανέλαβε να διευθετήσει ένα επίμαχο επί χρόνια θέμα, το ονοματολογικό, προσπαθώντας να βρει λύση μαζί με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ». Πρόκειται για ένα έργο «που ο καθένας μας γνώριζε ότι δεν θα οδηγούσε σε εύκολη λύση, αλλά τώρα, με την ονομασία ‘Βόρεια Μακεδονία’, για όλους εμάς, και μιλώ για την Γερμανία, δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται η δυνατότητα στην ‘Βόρεια Μακεδονία’ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

»Αυτό δεν είναι καλό μόνο για την ‘Βόρεια Μακεδονία’, αλλά και για την Ελλάδα, γιατί γίνεται σαφές πώς διαμορφώνονται οι σχέσεις και μπορούμε να ολοκληρώσουμε την στρατηγική μας ενότητα», συνέχισε η καγκελάριος εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διασύνδεση της στάσης της Γερμανίας στα θέματα που αφορούν την ελληνική οικονομία με την υπόθεση της ονομασίας της πΓΔΜ, η Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε κάθε τέτοια εικασία, εκφράζοντας μάλιστα τον αιφνιδιασμό της για το γεγονός ότι τίθεται τέτοιο ζήτημα.


Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

«Δεν υπάρχει καμιά σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων για το ονοματολογικό και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι θα έπρεπε να αναφερθούμε σε κάτι τέτοιο. Φυσικά θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και φυσικά δεν θα εμπλακώ εγώ στα διαφορετικά σχέδια των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα. Θέλω απλά να ´διαφημίσω´ το τέλος της υπόθεσης του ονοματολογικού. Θα μιλήσω και με τον κ. Μητσοτάκη, χωρίς να θέλω να υπερεκτιμήσω τον ρόλο μου. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι η λύση του ονοματολογικού θα είναι προς όφελος όλων. Αλλά υπάρχει και ο κανόνας, σε εποχές κυβέρνησης και αντιπολίτευσης -και η αντιπολίτευση πρέπει να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση, αυτό γίνεται παντού στον κόσμο στην δημοκρατία- ότι σε θέματα πολύ μεγάλης εθνικής σημασίας προσπαθεί κανείς επίσης να βρει μια κοινή θέση», τόνισε η Άνγκελα Μέρκελ.

Εξάλλου, η Γερμανίδα πολιτικός αναφέρθηκε στις επικείμενες ευρωεκλογές, επισημαίνοντας ότι παρά το γεγονός ότι το κόμμα της ανήκει σε διαφορετική πολιτική οικογένεια από αυτήν του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα, συνδέονται από κοινή βάση, καθώς στηρίζουν την Ευρώπη, την πολυμερή της διάσταση, τη δημοκρατία, την ελευθερία του λόγου κτλ. Τόνισε δε ότι τα δύο κόμματα πιστεύουν ότι με τη συνεργασία θα υπάρχει καλύτερο μέλλον από ό,τι με τον εθνικισμό, τα καταστροφικά αποτελέσματα του οποίου όπως είπε γνωρίζει πολύ καλά η Γερμανία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.