10 Ιανουάριος 2019, 22:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2019, 22:25

Ο Πούτιν κρατάει την μπακέτα στη Συρία

  • Ο Πούτιν κρατάει την μπακέτα στη Συρία
    (Φωτ.: Anadolu Agency)

Η Τουρκία και οι Κούρδοι της Συρίας εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους στη Ρωσία για να επιλύσουν τα προβλήματα που δημιουργούνται από την απότομη απόφαση του Προέδρου Τραμπ τον περασμένο μήνα να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία -τα οποία προβλήματα απειλούν να πυροδοτήσουν έναν νέο πόλεμο μεταξύ των Κούρδων και των Τούρκων, που και οι δυο είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να επισκεφτεί τη Μόσχα αυτόν τον μήνα για συνομιλίες για τη Συρία και άλλα θέματα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι Κούρδοι έχουν ήδη επισκεφτεί τη Μόσχα ζητώντας τη βοήθεια και τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας για μια συμφωνία με τη συριακή κυβέρνηση, για να καλυφθεί έτσι το κενό που θα αφήσει η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους των Κούρδων της Συρίας, με τον τρόπο αυτόν ελπίζουν να αποτρέψουν μια τουρκική επίθεση εναντίον τους στη Β. Συρία.

Αυτές οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν ως στόχο να ενισχύσουν τη θέση της Ρωσίας ως κυρίαρχου παράγοντα στη Συρία. Για να γίνει αντιληπτή η βαρύνουσα σημασία που έχει η βούληση της Μόσχας, αρκεί να αναφερθεί ότι τα ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν περιπολίες τις τελευταίες δύο ημέρες στις παρυφές του Ιεράπολης/Μέμπιτζ, μίας από τις πιο αμφισβητούμενες πόλεις που είναι υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Την Τρίτη, ημέρα που ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζον Μπόλτον αναχώρησε από την Άγκυρα, αφού ο Ερντογάν αρνήθηκε να τον συναντήσει, οι ρωσικές και κουρδικές ιστοσελίδες δημοσίευσαν βίντεο ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων που διασχίζουν τη συριακή ύπαιθρο κάνοντας περιπολίες με υψωμένες μεγάλες ρωσικές σημαίες. Τα βίντεο αντικατοπτρίζουν παρόμοιες εικόνες των στρατιωτικών περιπολιών των ΗΠΑ όταν ξεκίνησαν πριν από σχεδόν δύο χρόνια.

  • Διαβάστε εδώ τη συνέχεια του άρθρου της Washington Post σε μετάφραση Σάββα Καλεντερίδη.