10 Ιανουάριος 2019, 20:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2019, 20:46

Δώδεκα οι ύποπτοι φάκελοι με προορισμό πανεπιστημιακά ιδρύματα

  • Δώδεκα οι ύποπτοι φάκελοι με προορισμό πανεπιστημιακά ιδρύματα
    Κλιμάκιο των ειδικών δυνάμεων από την Αθήνα έξω από το κτίριο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη (φωτ.: ΑΠΕ ΜΠΕ/Μπαλάσκας Στρατής)

Δώδεκα φάκελοι, μαζί με αυτόν που προκάλεσε πανικό χτες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, έχουν εντοπιστεί συνολικά μέχρι στιγμής σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, με παραλήπτες τους πρυτάνεις και με χώρα αποστολής την Ινδία.

Οι φάκελοι εστάλησαν πριν μέρες ταχυδρομικώς, καθώς τουλάχιστον δύο, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, παρελήφθησαν πριν και μετά τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, από την ανάλυση του δείγματος του φακέλου που εστάλη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Γενικό Χημείο του κράτους, διαπιστώθηκε ότι υπήρχε πιθανή σκόπιμη προσθήκη στο χαρτί του φακέλου βιομηχανικών ερεθιστικών ουσιών, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή και βελτίωση συγκολλητικών ουσιών και μελανιών εκτύπωσης.

Η προβλεπόμενη διαδικασία ακολουθείται και για παρόμοιους φακέλους που στάλθηκαν σε συνολικά δώδεκα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Το Γενικό Χημείο του κράτους τονίζει ότι σε περίπτωση που εντοπίσει κανείς φάκελο με αντίστοιχα ή παρόμοια χαρακτηριστικά, δεν πρέπει να τον ανοίγει, αλλά να ενημερώνει άμεσα την αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα. Εάν ο φάκελος έχει ανοιχτεί, ο παραλήπτης θα πρέπει να παραμείνει στον χώρο που ανοίχτηκε ο φάκελος και να ενημερώσει άμεσα την αστυνομία και την πυροσβεστική, προκειμένου να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

Μετά τα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων, τα επτά άτομα που ήρθαν σε επαφή με τον ύποπτου περιεχομένου φάκελο στη Μυτιλήνη πήραν εξιτήριο, μετά από την προληπτική τους νοσηλεία στο νοσοκομείο της πόλης. Τα συμπτώματα ερεθισμού που παρουσίασαν στο στόμα και στη μύτη είχαν αρχίσει να υποχωρούν από χθες το βράδυ.

Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που έλαβαν «ύποπτους» φακέλους
Οι φάκελοι που έχουν εντοπιστεί συνολικά είναι στο πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στην ΑΣΠΕΤΕ στο Ηράκλειο Αττικής, στα Χανιά, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο και στα ΕΛΤΑ Κέρκυρας.

Από τη συνεχιζόμενη έρευνα εντοπίστηκαν επίσης φάκελοι στο Πανεπιστήμιο Ιονίων Νήσων στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, στο Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας στην Κοζάνη, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, στο Πανεπιστήμιο Ηπείρου στην Άρτα, ενώ ένας που είχε αποδέκτη καθηγητή του ΑΠΘ δεσμεύτηκε στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο φάκελος στην Κοζάνη παρελήφθη μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, ανοίχτηκε και επειδή δεν είχε τίποτα ουσίας εκτός από κάποια φυλλάδια, όπως και οι υπόλοιποι, πετάχτηκε και έχει καταστραφεί, ενώ έχουν κρατήσει μόνο τα γραμματόσημα.

Σήμερα το πρωί ύποπτος φάκελος έφτασε με ταχυδρομείο στα γραφεία της διοίκησης των πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, με παραλήπτη τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ο φάκελος είναι κίτρινος-ειδικός για εύθραυστα αντικείμενα, ενώ η αποστολή του έχει γίνει από την Ινδία. Για προληπτικούς λόγους οι υπάλληλοι του Τεχνολογικού Ιδρύματος θα υποβληθούν στις απαιτούμενες εξετάσεις στο Νοσοκομείο της Άρτας.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.