10 Ιανουάριος 2019, 19:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2019, 18:55

ΠΓΔΜ: Δεν έχουν βρεθεί οι 80 βουλευτές – Αναβάλλεται η συνεδρίαση της Βουλής

  • Ζάεφ από Γευγελή: Χρηματοδότηση μέχρι 90 εκατ. ευρώ από την Ελλάδα
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Hayoung Jeon)

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της πΓΔΜ σχετικά με τις συνταγματικές τροπολογίες και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας.

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, η συνεδρίαση του Σώματος, η οποία ξεκίνησε χθες, θα συνεχιστεί αύριο, στις 12:00 τοπική ώρα.

Αρχικά, η συνεδρίαση είχε οριστεί να ξεκινήσει στις 13:00 τοπική ώρα (14:00 ώρα Ελλάδας), όμως μετατέθηκε για τις 15:00 τοπική, λόγω των διαβουλεύσεων που είχε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ με ορισμένους βουλευτές της αντιπολίτευσης, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή τους και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας των ⅔ στις ψηφοφορίες που θα ακολουθήσουν στη Βουλή.

Στο μεταξύ, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα για την υπερψήφιση της συνταγματικής αναθεώρησης από 80 βουλευτές στα Σκόπια, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ σε τηλεοπτικό κανάλι των Σκοπίων η απαιτούμενη πλειοψηφία των ⅔ για την έγκριση της συνταγματικής αναθεώρησης δεν έχει διασφαλιστεί.

Απαντώντας σήμερα σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα ‘BESA’ του Μπιλιάλ Κασάμι (διαθέτει δύο βουλευτές) για την εξεύρεση μιας τεχνικής διατύπωσης σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη του Συνταγματικού Νόμου για την υπηκοότητα, η οποία θα επιτρέψει τη στήριξη των συνταγματικών τροπολογιών από το ‘BESA’ και την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας ⅔.

«Αυτό που ζητά το ‘BESA’ είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, ‘μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’, να μην σχηματίζεται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης… Εργαζόμαστε για την εξεύρεση μιας λύσης σε ό,τι αφορά την τεχνική διατύπωση, με ποιόν τρόπο η υπηκοότητα θα είναι ‘μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας’ χωρίς οι Αλβανοί και οι άλλες εθνοτικές ομάδες να είναι Μακεδόνες», είπε ο Ζάεφ.

Επίσης, εξέφρασε την προσδοκία ότι ο βουλευτής της σλαβικής αντιπολίτευσης Πάντσο Μίνοφ (σ.σ. ανήκει στο μικρό GROM και εξελέγη με τα ψηφοδέλτια του αντιπολιτευόμενου VMRO-DPMNE) θα ψηφίσει υπέρ των συνταγματικών τροπολογιών. Ο Μίνοφ δεν περιλαμβάνεται μεταξύ των 80 βουλευτών που είχαν ψηφίσει υπέρ της έναρξης της διαδικασίας τροποποίησης του συντάγματος, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018.

«Η ευθύνη ανήκει εν τέλει στους βουλευτές. Πιστεύω ότι θα συγκεντρωθεί πλειοψηφία ⅔ για την υιοθέτηση των συνταγματικών τροπολογιών», είπε ο Ζάεφ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αν είμαστε δημιουργικοί θα βρεθεί λύση». Τέλος, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει πλειοψηφία ⅔ στη Βουλή θα συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) και θα αναλάβει την ευθύνη.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.