10 Ιανουάριος 2019, 11:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2019, 11:37

Διήμερη επίσκεψη Μέρκελ με μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

  • Διήμερη επίσκεψη Μέρκελ με μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
    Στιγμιότυπο από τις κοινές δηλώσεις Μέρκελ-Τσίπρα στο Βερολίνο, το 2016 (φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti)

Την τελευταία φορά που η Άνγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Ελλάδα το ημερολόγιο έγραφε Απρίλιος 2014. Από το τότε «Go back madame Merkel» έχουν μεσολαβήσει πολλές κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής και η απειλή του Grexit δεν υφίσταται πια. Η διήμερη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα, σήμερα και αύριο, φέρνει μήνυμα στήριξης και γίνεται σε μια περίοδο που η Άνγκελα Μέρκελ εισέρχεται στο τελικό στάδιο της καγκελαρίας της, και πλέον «επενδύει» στην υστεροφημία της.

Μέρκελ: Η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην εταιρική σχέση και στη φιλία της Γερμανίας.

Σε αποκλειστική δήλωσή της στην Καθημερινή και στον Γιάννη Παλαιολόγο τονίζει ότι η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν στενούς δεσμούς και ότι προσβλέπει σε καλές συνομιλίες και ενδιαφέρουσες συναντήσεις. «Η Ευρώπη έδειξε με τα τρία προγράμματα βοήθειας την αλληλεγγύη της και στήριξε την Ελλάδα στη μεταρρυθμιστική της πορεία προς τη δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα. Πρόκειται αναμφίβολα για μία δύσκολη πορεία», αναφέρει, και συμπληρώνει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, κάτι που θα πρέπει να γίνει κίνητρο για το μέλλον.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας
Η καγκελάριος θα φτάσει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σήμερα στις 17:30. Στις 18:10 θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και στις 19:40 θα γίνουν κοινές δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Αύριο στις 9:45 θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και στις 10:00 θα γίνει δεκτή από τον Προκόπη Παυλόπουλο. Στις 14:00 θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρεσβευτική κατοικία της Γερμανίας στο Χαλάνδρι, και στις 16:30 θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

Για την επίσκεψη βρίσκονται επί ποδός περίπου 2.000 αστυνομικοί.

Χθες στελέχη της ΕΛΑΣ έκαναν αυτοψία στα σημεία που πρόκειται να επισκεφθεί η καγκελάριος, ενώ υπό στενή επιτήρηση βρίσκονται στόχοι γερμανικών συμφερόντων, όπως η πρεσβεία και το Ινστιτούτο Γκαίτε. Με απόφαση στο αστυνομικού διευθυντή Αττικής από σήμερα το απόγευμα απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις και οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε περιοχές από τις οποίες θα περάσει η καγκελάριος που θα συνοδεύεται από δέκα αξιωματικούς της προσωπικής της ασφάλειας. Η απαγόρευση δεν επηρεάζει τη συγκέντρωση που θα γίνει σήμερα στα Προπύλαια από διάφορες παρατάξεις και συλλογικότητες του αριστερού χώρου, ωστόσο οι διαδηλωτές θα δεν μπορέσουν να προσεγγίσουν την πλατεία Συντάγματος.

Στις 16:00 θα κλείσει ο σταθμός Ευαγγελισμός του μετρό, και στις 16:30 οι σταθμοί Κατεχάκη, Μέγαρο Μουσικής και Σύνταγμα. Αύριο ο σταθμός Σύνταγμα θα είναι κλειστός από τις 8:30 έως τις 11:30. Στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας - αεροδρόμιο δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των 16:57 και 17:27 προς αεροδρόμιο και των 17:30 και 18:00 από αεροδρόμιο. Αύριο δεν θα πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια των 15:27 και 15:57 προς αεροδρόμιο και των 16:00 και 16:30 από αεροδρόμιο.

Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στα δρομολόγια του προαστιακού, ενώ σε ισχύ βρίσκονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.