9 Ιανουάριος 2019, 22:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2019, 22:43

Η Μέι επιμένει για Brexit στις 29 Μαρτίου – Το Κοινοβούλιο ζητά εναλλακτικό σχέδιο

  • Η Μέι επιμένει για Brexit στις 29 Μαρτίου – Το Κοινοβούλιο ζητά εναλλακτικό σχέδιο
    (Φωτ.: AP)

Άλλη μια ήττα υπέστη σήμερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς το Κοινοβούλιο ζητά από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα «σχέδιο Β» σε διάστημα λίγων ημερών, αν χάσει στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας με την ΕΕ. Η τροπολογία που απαιτεί από την κυβέρνηση να παρουσιάσει άμεσα ένα εναλλακτικό σχέδιο είχε υποβληθεί από τον Ντόμινικ Γκριβ, βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματος και πρώην γενικό εισαγγελέα, και υπερψηφίστηκε από 308 βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ 297 την καταψήφισαν.

Με βάση την πρόταση αυτή, η Μέι έχει προθεσμία μόλις τριών ημερών για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία, αν ηττηθεί την επόμενη εβδομάδα στην κρίσιμη ψηφοφορία της 15ης Ιανουαρίου για την έγκριση της συμφωνίας με την ΕΕ.

Νωρίτερα, η Ντάουνινγκ Στριτ ξεκαθάρισε ότι αν η κυβέρνηση χάσει την ψηφοφορία, η Μέι θα παρουσιάσει στο Κοινοβούλιο τα εναλλακτικά σχέδιά της για το άμεσο μέλλον, καθώς απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για το οριστικό διαζύγιο από τις Βρυξέλλες.

«Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοί μου που πιστεύουν ότι αν απορριφθεί η συμφωνία της κυβέρνησης (με την ΕΕ) απλούστατα δεν θα έπρεπε να κάνουμε τίποτα και να αποχωρήσουμε στις 29 Μαρτίου χωρίς καμία συμφωνία και με όλες, κατ' εμέ, τις καταστροφικές συνέπειες που θα προέκυπταν από κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Γκριβ στους δημοσιογράφους.

«Εγώ διαφωνώ, όπως νομίζω και η πλειοψηφία των μελών του Κοινοβουλίου. Ο μοναδικός τρόπος για να προχωρήσουμε αν η συμφωνία της κυβέρνησης δεν γίνει αποδεκτή από το Κοινοβούλιο, είναι αυτό να εργαστεί με την κυβέρνηση για να βρεθεί μια λύση και αυτό προσπαθώ να κάνω», πρόσθεσε.

Η πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και ότι η συμφωνία που έχει επιτύχει η ίδια είναι η μοναδική εναλλακτική λύση που υπάρχει. Τον περασμένο μήνα όμως αναγκάστηκε να αναβάλει την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, καθώς κινδύνευε να υποστεί ντροπιαστική ήττα. Η πιθανότερη έκβαση της ψηφοφορίας της 15ης Ιανουαρίου είναι και πάλι η απόρριψη της συμφωνίας, καθώς οι βουλευτές του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP επιμένουν ότι θα την καταψηφίσουν.

Επίσης, η Μέι δεν κατάφερε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία με την ΕΕ, καθώς οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι αδιαπραγμάτευτη. Χθες, η Telegraph επικαλούμενη τρεις μη κατονομαζόμενες πηγές της ΕΕ, ανέφερε πως Βρετανοί αξιωματούχοι «κάνουν βολιδοσκόπηση» για παράταση του Άρθρου 50, που θέτει τους όρους για την αποχώρηση από την ΕΕ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.