9 Ιανουάριος 2019, 22:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2019, 22:20

Τσίπρας: Αν ο Καμμένος φύγει θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης

  • Αλέξης Τσίπρας: Γράφουμε μια νέα σελίδα για τα Βαλκάνια
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Την πρόθεσή του να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης πριν φέρει στη Βουλή για ψήφιση τη Συμφωνία των Πρεσπών στην περίπτωση που ο Πάνος Καμμένος αλλάξει τη μέχρι τώρα στάση του, εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο τηλεοπτικό κανάλι Open. Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη, διότι δεν θα θελήσει να ρίξει νερό στον μύλο της ΝΔ και του Κυρικάκου Μητσοτάκη.

«Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω», συμπληρώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση «θα μετρηθούμε στη Βουλή», δηλαδή θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η χώρα δεν θα κινηθεί σε τέτοιες διαδικασίες, ότι θα πάμε στη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί ο εταίρος μου δεν θα επιλέξει να διευκολύνει σχέδια πολιτικών αντιπάλων μου. Λέω όμως ότι η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας ότι δεν θέλει να αδικήσει τον Πάνο Καμμένο και ότι «ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας μέχρι σήμερα. Αγάπησε και αγαπάει αυτό που κάνει».

Τόνισε δε ότι «τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους εννέα μήνες, αλλά το να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η λύση του Μακεδονικού είναι μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες τής μέχρι τώρα θητείας του, επισημαίνοντας ότι «το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων, που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή».

Μάλιστα, επισήμανε ότι δεν βλέπει «τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 27 χρόνια».

Σημείωσε δε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο. «Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο να υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα», είπε.

«Δεν τα πήγα πολύ καλά στην επιλογή προσώπων»
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ακόμη ότι στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζει το ταξίδι του στην Τουρκία και την συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον πρόεδρο Ερντογάν, καθώς είναι ανάγκη «να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα».

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για το σκάνδαλο Novartis, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης και έκανε λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο, τονίζοντας ότι «υπάρχει πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις» και ότι πρέπει να αφεθεί η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να της δείξουμε εμπιστοσύνη».

Σε ό,τι αφορά τη διεξαγωγή εκλογών, ο πρωθυπουργός είπε ξανά ότι στόχος του είναι να γίνουν τον Οκτώβριο, ενώ σε ερώτηση για το ποιό είναι το δικό του «mea culpa» κατά τη θητεία του, είπε ότι δεν τα πήγε πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχει πάρει τα μαθήματά του.