10 Ιανουάριος 2019, 08:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιανουάριος 2019, 08:01

Ο καιρός την Πέμπτη: Βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

  • Ο καιρός την Πέμπτη: Βροχές, καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι
    (Φωτ.: EPA / Gabriele Putzu)

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας επικρατεί από χθες στη χώρα, φέροντας βροχές και καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα. Σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει έντονα φαινόμενα πιθανώς κατά τόπους ισχυρά στα δυτικά και στα νησιά του Αιγαίου. Στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας χώρας αναμένονται χιονοπτώσεις, οι οποίες θα εξασθενήσουν από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί στα πελάγη 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία σε άνοδο, όμως τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί παγετός στα ηπειρωτικά.

Η αναλυτική πρόγνωση της ΕΜΥ για την Πέμπτη:

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων, κυρίως στα νότια. Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με τοπικές βροχές. Παροδικές χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά-ημιορεινά που βαθμιαία θα περιοριστούν σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα σταματήσουν. Οι άνεμοι μεταβλητοί 4 μποφόρ και από το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία από 1 έως 05 βαθμούς Κελσίου.  

Στη δυτική Μακεδονία αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Στην ανατολική και κεντρική Μακεδονία και στη Θράκη νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε ορεινά-ημιορεινά και τις πρωινές ώρες σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά: 300 μέτρα), τοπικές βροχές και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης σποραδικές καταιγίδες. Εξασθένηση τις βραδινές ώρες στα δυτικά. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ. Τη νύχτα στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -4 έως 7 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Ήπειρο, νησιά Ιονίου, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Εξασθένηση τις βραδινές ώρες στα βόρεια. Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο τοπικά 8 μποφόρ, με εξασθένηση το απόγευμα. Τη νύχτα στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με τοπικές βροχές, και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις στα ορεινά που το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ, στα ανατολικά και νότια 7 με 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 7 με 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι νότιοι 7 με 8 και στα βόρεια 9 μποφόρ. Εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία από 9 έως 15 βαθμούς Κελσίου.