9 Ιανουάριος 2019, 17:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2019, 15:44

Θεσσαλονίκη: Ακυρώνονται οι εξετάσεις PET/CT στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

  • Θεσσαλονίκη: Δωρεάν εξετάσεις αύριο στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»

Ακυρώνονται από τις 7 Ιανουαρίου τα ραντεβού των ασθενών που επρόκειτο να υποβληθούν σε εξέταση PET/CT στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης, συνεπεία έλλειψης ραδιοφαρμάκου η οποία οφείλεται στην αδυναμία της προμηθεύτριας εταιρείας να το παραδώσει λόγω βλάβης στα μηχανήματα παραγωγής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου καθημερινά ακυρώνονται 14 προγραμματισμένα ραντεβού για τη συγκεκριμένη εξέταση, και πολλοί ασθενείς –κυρίως ογκολογικοί– έχουν μείνει «στον αέρα», καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα άλλης επιλογής.

Η εν λόγω εξέταση είναι καθοριστικής σημασίας για την πορεία της υγείας τους, καθώς σταδιοποιεί τον καρκίνο, ανιχνεύει πρώιμες μεταστάσεις και είναι απαραίτητη για την άμεση έναρξη ή τη συνέχιση της θεραπείας.

Σημειώνεται ότι η προμήθεια του φαρμάκου για όλη τη χώρα γίνεται καθημερινά οδικώς, πρωί και απόγευμα, από εταιρεία η οποία εδρεύει στο Λαύριο. Μια βλάβη στα μηχανήματα της προμηθεύτριας εταιρείας έχει οδηγήσει σε διακοπή της παραγωγής, με αποτέλεσμα από τη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν στην εξέταση PET/CT να βρίσκονται «ξεκρέμαστοι».

«Η προμηθεύτρια εταιρεία δυστυχώς δεν μας στέλνει ραδιοφάρμακο, εξαιτίας βλάβης στα μηχανήματά της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ακυρώνουμε τα προγραμματισμένα ραντεβού. Το χειρότερο είναι η αγωνία που βιώνουν οι ογκολογικοί ασθενείς κάθε φορά που χαλάει το μηχάνημα παρασκευής του ραδιοφαρμάκου και εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τις εξετάσεις. Σήμερα, η απάντηση που λάβαμε από την προμηθεύτρια είναι ότι καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε την Πέμπτη 10/1/2019 να έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη και από την Παρασκευή 11/1/2019 να ξεκινήσουν κανονικά οι παραδόσεις του ραδιοφαρμάκου» αναφέρει ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Παπαγεωργίου» Βασίλειος Παπάς, επισημαίνοντας και πάλι την ανάγκη παραγωγής του ραδιοφαρμάκου στο νοσοκομείο.

«Ασθενείς με λέμφωμα, με καρκίνο του πνεύμονα και άλλες παθήσεις, των οποίων η θεραπευτική αγωγή, το σχήμα της χημειοθεραπείας ή η χειρουργική επέμβαση εξαρτώνται από το αποτέλεσμα της εξέτασης, αναγκάζονται να περιμένουν. Έχουν αγωνία, ταλαιπωρούνται αφάνταστα, είναι πολύ αναστατωμένοι. Για να τους εξυπηρετήσουμε θα πρέπει (εφόσον αντιμετωπιστεί η βλάβη της προμηθεύτριας εταιρείας και αποκατασταθεί η παραγωγή ραδιοφαρμάκου) να τους επαναπρογραμματίσουμε τα ραντεβού για τις επόμενες μέρες, κάτι που είναι πολύ δύσκολο γιατί η Μονάδα ήδη λειτουργεί οριακά», αναφέρει ο διευθυντής του Γ΄ Εργαστηρίου Πυρηνικής Ιατρικής του Ιατρικού Τμήματος ΑΠΘ στο «Παπαγεωργίου», καθηγητής Πυρηνικής Ιατρικής Γεώργιος Άρσος.

Σύμφωνα με τον Β. Παπά, το νοσοκομείο βρίσκεται αντιμέτωπο με τις αρνητικές επιπτώσεις ενός μονοπωλιακού καθεστώτος, καθώς η προμήθεια του ραδιοφαρμάκου γίνεται για όλη την Ελλάδα από εταιρεία με έδρα την Αττική, με πολύ υψηλό κόστος. Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προτείνει εδώ και χρόνια τη λύση της κατασκευής στο «Παπαγεωργίου», το οποίο διαθέτει κατάλληλο χώρο για την εγκατάσταση ειδικής μονάδας μικρού κυκλοτρονίου για επιτόπια παραγωγή του ραδιοφαρμάκου που απαιτείται για τη συγκεκριμένη εξέταση, ώστε να εκλογικευτεί το κόστος της εξέτασης και να επιτευχθεί αυτονομία του νοσοκομείου με καθετοποίηση της διεξαγωγής των PET/CT εξετάσεων.

Η σχετική πρόταση έχει υποβληθεί γραπτώς, με τη μορφή οικονομοτεχνικής μελέτης, στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας ήδη από τον Δεκέμβριο του 2015.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη ανακοινωθεί η ένταξης της πρότασης για την προμήθειας του μηχανήματος παραγωγής ραδιοφαρμάκου στο πρόγραμμα δωρεών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», καθώς υπάρχουν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις. Ενδεχόμενη δωρεά θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για τους ασθενείς και το νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη που υπέβαλε το νοσοκομείο, το κόστος εγκατάστασης του ειδικού μηχανήματος, που ανέρχεται σε περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ, θα μπορούσε να αποσβεσθεί εντός τριετίας. Υπολογίζεται ότι το κόστος της κάθε δόσης ραδιοφαρμάκου θα μπορούσε να μειωθεί στα 200-250 ευρώ, δηλαδή όσο είναι και στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τα 750 ευρώ που είναι σήμερα στη χώρα μας.

Η Μονάδα PET/CT του «Παπαγεωργίου» συμπληρώνει τρία χρόνια λειτουργίας και είναι μια από τις δυο μονάδες του δημόσιου τομέα στη βόρεια Ελλάδα. Η εξέταση είναι υψηλού κόστους, ανερχόμενου συνολικά στο ποσό των 1.142 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφείλεται στη δαπάνη του ραδιοφαρμάκου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του νοσοκομείου, την τριετία 2016-2018 η κίνηση του PET/CT εμφανίζει κάθε χρόνο σημαντική άνοδο, φθάνοντας από 1.082 εξετάσεις το 2016, στις 2.080 το 2018. Οι εξετάσεις αυτές συνεισέφεραν σημαντικά στη σταδιοποίηση, αξιολόγηση/καθοδήγηση της θεραπείας, ανίχνευση υποτροπών και συχνά και στην αρχική, πριν από τη βιοψία, διάγνωση. Στο μηχάνημα διενεργούνται πλέον κατά μέσο όρο 10 εξετάσεις ανά εργάσιμη ημέρα. Η αναμονή είναι μόλις 48 ώρες, καθώς απαιτείται μια ημέρα για την προετοιμασία του ασθενή και δίνεται προτεραιότητα με βάση τα κλινικά δεδομένα του. Η αναμονή μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μήνες, υποχρεωτικά, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / A.Φ.