13 Ιανουάριος 2019, 09:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουάριος 2019, 09:26

Αντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Καλαντάρ’ στη Λιβερά του Πόντου (βίντεο)

  • Αντίστροφη μέτρηση για το Φεστιβάλ Καλαντάρ’ στη Λιβερά του Πόντου (βίντεο)
    (Φωτ.: İsmail Şahinbaş)

Μία από τις σημαντικότερες λαογραφικές παραδόσεις του Ανατολικού Πόντου αναβιώνει φέτος και για ακόμα μία χρονιά στη Λιβερά, στην περιοχή της Ματσούκας. Άνδρες μεταμφιεσμένοι σε γυναίκες και παιδιά ντυμένα με τοπικές ενδυμασίες και με τα πρόσωπα ζωγραφισμένα θα αναστατώσουν την πόλη σήμερα, από τις 18:00 έως τις 24:00, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καλαντάρ’ και με αφορμή τον εορτασμό της αρχής του νέου έτους με το Παλαιό Ημερολόγιο.

Το έθιμο διατηρείται αναλλοίωτο από τους κατοίκους εδώ και 3.000 χρόνια.

Οι τοπικοί σύλλογοι που φροντίζουν για την διατήρηση και ανάδειξη του εθίμου, υπό την αιγίδα του δήμου Ματσούκας, έχουν παράλληλα προγραμματίσει εκδηλώσεις λαϊκής τέχνης, ενώ θα παρουσιαστούν χοροί του Πόντου  και σύμφωνα με πληροφορίες του pontos-news.gr αναμένεται να αναβιώσουν και άλλα παραδοσιακά έθιμα.

Πριν από ένα χρόνο, την πομπή στη Λιβερά συνόδευσαν και οι Μωμόγεροι του Ελληνικού Σωματείου Διάσωσης & Διάδοσης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς «Οι Μωμόγεροι» με αρχηγό τον Κώστα Αλεξανδρίδη.

Η εμφάνισή τους έγινε ένα χρόνο μετά την επίσημη εγγραφή του δρώμενου των Μωμόγερων στον κατάλογο της UNESCO και επτά χρόνια από την τελευταία φορά που είχε παρουσιαστεί στην πατρίδα.