9 Ιανουάριος 2019, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2019, 14:17

Αντιπαράθεση στη Βουλή για την τροπολογία Καμμένου για τα F-16

  • Αντιπαράθεση στη Βουλή για την τροπολογία Καμμένου για τα F-16
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία που αφορά το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των ελληνικών F-16. «Θα είναι σημαντικά ωφελημένη η Ελλάδα και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δέχτηκε «σφυροκόπημα» από τους βουλευτές.

Παρουσιάζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για «απόλυτη διαφάνεια».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, πλέον κλείνει μια παλιά υποχρέωση της αμερικανικής εταιρείας Lockheed Martin να «επιστρέψει» 230 εκατ. στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία μέσω ειδικών προγραμμάτων. Η ΝΔ ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία (προγραμματίστηκε για την ερχόμενη Δευτέρα), ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση μιλά για σκανδαλώδη ρύθμιση τόσο ως προς τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσο και ως προς το περιεχόμενό της.

Εκτός από την αντιπολίτευση ενστάσεις διατυπώθηκαν και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, πάντως, παρουσίασε και στοιχεία προκειμένου να στηρίξει το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό και ότι δεν πρόκειται για επιστροφή στο αμαρτωλό καθεστώς των αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Μπροστά, όμως, στις έντονες αντιδράσεις ο Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι υπάρχει η βούληση το θέμα να συζητηθεί σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων, πριν από την ψηφοφορία της Δευτέρας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επιμένει τόσο στις διακρατικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, παλιές και νέες, που πρέπει να κλείσουν οριστικά, όσο και στον τρόπο «κατανομής» των χρημάτων, σύμφωνα με τη ρύθμιση. Όπως ισχυρίστηκε, τη μερίδα του λέοντος θα πάρει η ΕΑΒ και μόνο ένα μικρό ποσοστό θα δοθεί σε υπερεργολαβίες ελληνικών επιχειρήσεων με απόφαση της Lockheed Martin.