8 Φεβρουάριος 2014, 15:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:34

Κατασκευάζουν τζαμί σε ερείπια εκκλησίας στην Τουρκία

  • Κατασκευάζουν τζαμί σε ερείπια εκκλησίας στην Τουρκία

Τζαμί πάνω στα ερείπια εκκλησίας έφτιαξαν οι Τούρκοι. Για εσκεμμένη ενέργεια μιλά ο τοπικός Σύλλογος Αρχιτεκτόνων

Την κατασκευή τεμένους στα ερείπια εκκλησίας που χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή, στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, καταγγέλει ο τοπικός Σύλλογος Αρχιτεκτόνων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νετζατί Πιρίντσογλου, υποστηρίζει ότι τα ερείπια της εκκλησίας ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια ανασκαφών, αλλά καταστράφηκαν εσκεμμένα προκειμένου, πάνω σ' αυτά, να κατασκευαστεί το τζαμί.

Τα ίχνη της εκκλησίας ανακαλύφθηκαν το 2007 και το εύρημα είχε χαρακτηριστεί μνημείο Προστατευόμενης Κληρονομιάς από το Συμβούλιο Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς της Τουρκίας.

Παρ' όλα αυτά το 2013 άρχισε η κατασκευή ισλαμικού τεμένους και μνήματος στην ίδια περιοχή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, οπότε θα αποδοθούν στο κοινό.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ιδρυμάτων Μετίν Εβσέν δήλωσε ότι υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι στην περιοχή βρίσκεται ο τάφος του πρώτου κυβερνήτη του Ντιγιάρμπακιρ, Σουλτάνου Σάσα και τζαμί, ενώ αρνήθηκε ότι «βρέθηκαν άλλου είδους ερείπια, όπως π.χ. εκκλησίας».

Πηγή: iefimerida.gr