8 Ιανουάριος 2019, 20:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2019, 19:09

Πέθανε ο Στέφανος Ιωακειμίδης

  • ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορεί να προχωρήσει ο διορισμός του κ. Κοντολέοντα στην ΕΥΠ 2
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών άφησε ο Στέφανος Ιωακειμίδης, δραστήριο μέλος του χώρου της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Συνασπισμού και στη συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1942 και σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και Οικονομικές Επιστήμες στο Αριστοτέλειο.

Διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου και συμμετείχε στο ιδρυτικό συνέδριο της ΕΦΕΕ.

Υπήρξε μέλος της ΕΔΑ, είχε ενεργό συμμετοχή στο παράνομο ΚΚΕ και με την επιβολή της δικτατορίας πέρασε αμέσως στην αντίσταση, που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, και το στήσιμο του παράνομου τυπογραφείου της Αυγής στη Θεσσαλονίκη. Τον Αύγουστο του 1968 ανακρίθηκε στη διεύθυνση της Αστυνομίας στον Βαρδάρη, κρατήθηκε για μέρες σε υπόγειο κελί της τότε οδού Πρίγκηπος Νικολάου, βασανίστηκε στο Τρίτο Σώμα Στρατού και πέρασε από δίκη. Ύστερα από φυλάκιση πολλών μηνών στις φυλακές του Επταπυργίου εξορίστηκε στη Σαμοθράκη, όπου επρόκειτο να μείνει μέχρι τα τέλη του 1971.

Κατά τη Μεταπολίτευση, στην Αθήνα πλέον, ο Στέφανος Ιωακειμίδης εργάστηκε ως πολιτικός μηχανικός. Για χρόνια υπήρξε μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Είχε επίσης εκλεγεί μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Μηχανικών και Ταμίας του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Εθνικών Ενώσεων Μηχανικών. Παράλληλα, υπήρξε μέλος του ΚΚΕ Εσωτερικού από την ίδρυσή του, και διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

Τα συλλυπητήρια τους εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.