9 Ιανουάριος 2019, 08:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιανουάριος 2019, 07:53

Καιρός: Μετά τα χιόνια έρχονται βροχές και καταιγίδες

  • Meteo: Σφοδρό κύμα χιονιά θα πλήξει την Αττική από το Σάββατο έως την Τρίτη 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ασβεστόπουλος)

Ένα νέο κύμα κακοκαιρίας που έρχεται από τα δυτικά και φέρνει βροχές κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, και σποραδικές καταιγίδες, θα επηρεάσει την Τετάρτη την Ελλάδα. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά-ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας και πρόσκαιρα σε περιοχές της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ τα φαινόμενα βαθμιαία θα επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα και κατά τόπους θα είναι έντονα.

Στην Αττική προβλέπονται λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές ενώ αργότερα πιθανώς να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6, από το απόγευμα νότιοι-νοτιοδυτικοί 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -2 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη νεφώσεις με ασθενείς βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και από το απόγευμα θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά-ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο: 600 μέτρα) που τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -2 έως 5 βαθμούς Κελσίου.  

Σε Μακεδονία και Θράκη αναμένονται νεφώσεις με τοπικές βροχές από τα δυτικά και από αργά το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια-παραθαλάσσια. Πιθανώς οι βροχές να είναι κατά τόπους ισχυρές τη νύχτα στη Θράκη. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά-ημιορεινά και πρόσκαιρα και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας (ενδεικτικό υψόμετρο: 300 μέτρα). Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. βαθμιαία νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -7 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Ήπειρο, νησιά Ιονίου, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο νεφώσεις με βροχές, και κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στα ορεινά-ημιορεινά, καθώς και πρόσκαιρα σε περιοχές της Ηπείρου με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο: 400 μέτρα). Οι άνεμοι νότιοι-νοτιοδυτικοί 5 με 7 βαθμιαία στο Ιόνιο 8 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ στα βόρεια. Η θερμοκρασία από -2 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις και βαθμιαία τοπικές βροχές. Μετά το μεσημέρι αναμένονται σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές στα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πρόσκαιρα στα ημιορεινά της Θεσσαλίας, και κατά τόπους θα είναι πυκνές μέχρι τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι 6 με 8 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -6 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Κυκλάδες και Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες στην Κρήτη με ασθενείς βροχές και στα ορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Το απόγευμα και από τα δυτικά θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Οι άνεμοι δυτικοί-νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία νότιοι-νοτιοδυτικοί 6 με 8 και στις Κυκλάδες από το απόγευμα τοπικά 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Από το απόγευμα τοπικές βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από τις βραδινές ώρες. Οι άνεμοι στα Δωδεκάνησα δυτικοί-βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι σε νότιους-νοτιοδυτικούς 6 και το βράδυ 7 με 8 μποφόρ. Στα υπόλοιπα νότιοι-νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία 7 με 8 και από το μεσημέρι 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.