8 Ιανουάριος 2019, 17:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2019, 17:10

Χριστούγεννα στο χιονισμένο Άγιον Όρος και τη Μονή Βατοπεδίου

  • Χριστούγεννα στο χιονισμένο Άγιον Όρος και τη Μονή Βατοπεδίου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια τελέστηκε το βράδυ της Κυριακής (6/1) και το ξημέρωμα της Δευτέρας η ολονύκτια αγρυπνία για την γιορτή των Χριστουγέννων στο Άγιον Όρος, σύμφωνα με το αγιορείτικο ημερολόγιο. Μάλιστα, οι φιλοξενούμενοι και οι επισκέπτες της Μονής Βατοπεδίου έζησαν μια ιδιαίτερη πνευματική εμπειρία στο χιονισμένο «Περιβόλι της Παναγίας». Σε ορισμένα σημεία της Αθωνικής χερσονήσου, το χιόνι έφτανε το ένα μέτρο, ενώ αρκετές Μονές είχαν αποκλειστεί και οι δρόμοι είχαν κλείσει.

Ωστόσο, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, υπήρξαν προσκυνητές που πήγαν στο Άγιον Όρος και τη Μονή Βατοπεδίου, και βίωσαν την θρησκευτική τελετή μέσα σε ένα έντονο κλίμα ευλάβειας και κατάνυξης. Στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων παρέστη και ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Κωνσταντίνος Δήμτσας, ενώ στην πανηγυρική τράπεζα που ακολούθησε, ο καθηγούμενος της Μονής αρχιμανδρίτης Εφραίμ μίλησε για τη σημασία των Χριστουγέννων στη ζωή των πιστών. Τόνισε ότι ο Θεός έγινε άνθρωπος για να κάνει τον άνθρωπο κατά Χάριν θεό. Αυτήν την υψηλή κλήση που έχει ο άνθρωπος για τη θέωσή του, έχει λησμονήσει ο σύγχρονος άνθρωπος γι’ αυτό δυστυχεί και αστοχεί στη ζωή του.

Στην αντιφώνησή του, ο Κ. Δήμτσας ευχαρίστησε τον Γέροντα για την ευκαιρία που του δόθηκε να γιορτάσει για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα στο Άγιον Όρος και τη Μονή Βατοπεδίου και αναφέρθηκε στην πνευματική προσφορά του Αγίου Όρους στη χώρα και την αρωγή που έδειξαν οι Μονές και οι αδελφότητες, όπως το Βατοπέδι, στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό τα χρόνια της κρίσης.

  • Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας.