8 Ιανουάριος 2019, 13:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2019, 13:55

Ερντογάν κατά ΗΠΑ για τους Κούρδους της Συρίας

  • Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Να αθωωθούν οι δημοσιογράφοι που κατηγορούνται για προσβολή του Ερντογάν
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλά στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP (φωτ.: EPA)

Σε ευθεία ρήξη με τις ΗΠΑ οδηγείται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει της στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία που ο ίδιος έχει προαναγγείλει. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ασκεί έντονη κριτική στον Αμερικανό σύμβουλο ασφαλείας του Ντόναλντ Τραμπ, Τζον Μπόλτον, ο οποίος την Κυριακή επισκέφθηκε το Ισραήλ και ζήτησε από την Άγκυρα να εναρμονίσει τη δράση της στη Συρία με τις επιθυμίες των ΗΠΑ.

Ουσιαστικά η Ουάσινγκτον ζητά συμφωνία για την προστασία των Κούρδων συμμάχων της.

«Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τα πρόσφατα σχόλια του Τζον Μπόλτον. Είναι απαράδεκτα και δύσκολο να τα χωνέψουμε», είπε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους βουλευτές του κόμματός του, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του Αμερικανού αξιωματούχου με τον Τούρκο ομόλογό του Ιμπραχίμ Καλίν, στην Άγκυρα.

Το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία ο Τζον Μπόλντον είναι ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συρία που ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά από τον Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει υπό τον όρο ότι η Άγκυρα θα δώσει εγγυήσεις για την προστασία των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG). Με δεδομένο ότι για την Τουρκία πρόκειται για μια τρομοκρατική οργάνωση αντίστοιχη του PKK, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα «τεράστιο ψέμα» το ότι οι Κούρδοι μάχονται κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος, αφού κατήγγειλε ότι «στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης» λένε διαφορετικά πράγματα από όσα συμφωνήθηκαν από τον ίδιο και τον Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποίησε ότι θα χειριστεί τους τρομοκράτες όπως πρέπει. «Ορισμένοι λένε “μην τους αγγίζετε αυτούς, είναι Κούρδοι”. Θα μπορούσαν να είναι επίσης Τούρκοι, Τουρκμένοι ή Άραβες. Ό, τι και να είναι, εάν είναι τρομοκράτες θα κάνουμε αυτό που πρέπει», πρόσθεσε.

Η Τουρκία, όπως επανέλαβε ο πρόεδρος της χώρας, ετοιμάζει με εντατικούς ρυθμούς τη στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία «για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών οργανώσεων» ανατολικά του Ευφράτη.