8 Ιανουάριος 2019, 11:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιανουάριος 2019, 11:53

ΠΓΔΜ: Στην Ολομέλεια της Βουλής η αναθεώρηση του συντάγματος βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών

  • ΠΓΔΜ: Στις 21 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές
    Το κτήριο της Βουλής της πΓΔΜ (φωτ.: paigetaylorevans.com)

Σε περίπου 24 ώρες αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ επί των τεσσάρων οριστικών τροπολογιών άρθρων του συντάγματος που έχει καταθέσει η κυβέρνηση Ζάεφ, βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και επί τροπολογιών του εφαρμοστικού νόμου του συντάγματος που έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Η έναρξη έχει προγραμματιστεί να γίνει το μεσημέρι της Τετάρτης.

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του συντάγματος, τη μέριμνα της πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού νόμου του συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Η διαδικασία της συζήτησης

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες. Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της πΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Επί των αιτημάτων αυτών των δύο αλβανικών κομμάτων, οι ψήφοι των οποίων στη Βουλή θεωρούνται κρίσιμες για την έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).