7 Ιανουάριος 2019, 21:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2019, 21:14

Οι Σκριπάλ ενδέχεται να εργάζονται για τις υπηρεσίες ασφαλείας στη Βρετανία

  • Ρώσος πράκτορας ίσως συνδέεται με την ασθένεια επιχειρηματία στη Βουλγαρία
    Αριστερά ο Αλεξάντερ Πετρόφ και δεξιά ο Ρουσλάν Μποσίροφ

Ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, που είχαν δηλητηριαστεί από νευροτοξικό παράγοντα τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι, εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος της Βρετανίας χωρίς να είναι σε πλήρη απομόνωση. Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Daily Telegraph, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι πηγές της εφημερίδας πιστεύουν ότι οι Σκριπάλ έχουν επαφές με φίλους και ενδέχεται να εργάζονται για τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας.

Η εφημερίδα, παραθέτοντας πληροφορίες με τη μορφή υποθέσεων και όχι ισχυρισμών, επισημαίνει ότι οι δύο Ρώσοι ζουν κάπου στον νότο της Βρετανίας και βρίσκονται υπό την ενδελεχή παρακολούθηση ενός στενού κύκλου εξειδικευμένων γιατρών.

Επιπλέον, μία από τις πηγές της εφημερίδας αναφέρει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα μπορούσαν να βρουν στη Γιούλια εργασία επ’ αμοιβή, βοηθώντας την να ενταχθεί στη βρετανική κοινωνία, διατηρώντας παράλληλα τα μέτρα ασφαλείας που είναι αναγκαία για να την προστατέψουν από ενδεχόμενες απειλές. Η ίδια πηγή επισημαίνει παράλληλα ότι η Γιούλια ως γνώστης της ρωσικής γλώσσας μπορεί να φανεί χρήσιμη στη δουλειά που θα βρει.

Από τη στιγμή που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο του Σάλσμπερι, οι Σκριπάλ εξαφανίστηκαν χωρίς να είναι δυνατόν να επικοινωνήσουν μαζί τους ακόμη και οι φίλοι και οι συγγενείς τους, χάρη στην προσεκτική προστασία που τους παρείχε ομάδα της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI-5, που είχε αναλάβει την ασφάλεια τους. Σύμφωνα με μία από τις πηγές της εφημερίδας, η Γιούλια δεν έχει αποκοπεί από την προηγούμενη ζωή της και συνεχίζει να διατηρεί σχέσεις με τους κοντινούς της φίλους, οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν καμία πληροφορία για την ίδια. Επιπλέον, Βρετανοί και Ρώσοι φίλοι της την είχαν επισκεφτεί το περασμένο καλοκαίρι.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι οι βρετανικές Αρχές παραβιάζουν ωμά το διεθνές Δίκαιο, καθώς εξακολουθούν να αρνούνται στις ρωσικές προξενικές Αρχές την πρόσβαση στους Σκριπάλ, ώστε να διαπιστώσουν αν βρίσκονται εν ζωή και ότι δεν τους ασκούνται πιέσεις.

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, Daily Telegraph.