7 Ιανουάριος 2019, 19:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2019, 19:59

Υπόθεση Novartis: Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούν νέα στοιχεία για τον Μανιαδάκη

  • Novartis: Ο Μανιαδάκης μηνύει τους προστατευόμενους μάρτυρες
    Αριστερά ο κατηγορούμενος πλέον στην υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης (εικ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Στο στόχαστρο των εισαγγελέων Διαφθοράς για ενδεχόμενη διάπραξη και άλλων αδικημάτων τίθεται ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης, κατηγορούμενος ήδη για παθητική δωροδοκία στην υπόθεση της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Εφετείο, η έρευνα των εισαγγελέων που έχουν αναλάβει την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας επικεντρώνεται στο πρόσωπο του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα για το ενδεχόμενο διάπραξης άλλων δύο αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Ο Νίκος Μανιαδάκης ερευνάται για την πιθανότητα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα αλλά και για ενεργητική δωροδοκία.

Μάλιστα, το δεύτερο αδίκημα σημαίνει πως η βούληση των εισαγγελέων είναι να εξετάσουν αν ο ερευνώμενος, στον οποίο ήδη καταλόγισαν πως έλαβε χρήματα, είναι πιθανό και να έδωσε χρήματα που σχετίζονται με την όλη υπόθεση των πρακτικών της Novartis.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η Εισαγγελία Διαφθοράς, αξιολογώντας τα στοιχεία της υπόθεσης και λαμβάνοντας υπόψη παλαιότερη φορολογική εκκρεμότητά του, διενεργούν πλήρη εξονυχιστική έρευνα, ώστε να εντοπίσουν αν υπάρχει οποιαδήποτε άλλη ποινική εμπλοκή του καθηγητή, πλην αυτής που αφορά την παθητική δωροδοκία.

Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει πως η πρώτη «ποινική εμπλοκή» του Νίκου Μανιαδάκη στην υπόθεση ήταν η αναφορά της μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» τον Νοέμβριο του 2017, η οποία ωστόσο στη συνέχεια ανακάλεσε τις καταγγελίες της κι ενώ μεσολάβησαν δύο καταθέσεις του μάρτυρα «Γιάννη Αναστασίου».

Πάντως, ο καθηγητής ήδη μέσω του συνηγόρου του Θόδωρου Μαντά, κατέθεσε ένσταση ακυρότητας σε βάρος της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε, στην οποία αναφέρει ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας.

Τονίζει δε στην ένστασή του, ότι για την απαγγελία κατηγορίας, δεν αρκεί η «ασαφής χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικό» μαρτυρία του ετέρου προστατευόμενου μάρτυρα σε βάρος του. Επίση,ς θέτει νομικό θέμα με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, υπό την οποία τελεί η δίωξη που του ασκήθηκε, υποστηρίζοντας ότι του αποδόθηκε εσφαλμένα. Κατά την υπεράσπιση του Νίκου Μανιαδάκη δεν είχε την επίμαχη περίοδο δημόσιο αξίωμα, καθώς ήταν «άτυπος σύμβουλος υπουργός».

Με ανάλογο σκεπτικό περί ακυρότητας της δίωξης που ασκήθηκε εναντίον του, ο Νίκος Μανιαδάκης δια του συνηγόρου του προσέφυγε και σε βάρος της διάταξης των εισαγγελικών λειτουργών, με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα, καθώς θεωρεί ότι αφού είναι άκυρη η δίωξη η Εισαγγελία δεν έχει δικαίωμα να εφαρμόζει την απαγορευτική διάταξη.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.