7 Ιανουάριος 2019, 19:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2019, 19:18

ΝΑSΑ: Ακύρωσε την πρόσκληση προς τον επικεφαλής της Roskosmos

  • ΝΑSΑ: Ακύρωσε την πρόσκληση προς τον επικεφαλής της Roskosmos
    Ο επικεφαλής της NASA, Τζιμ Μπράιντενσταϊν (φωτ.: NASA / Joel Kowsky)

O επικεφαλής της NASA Τζιμ Μπράιντενσταϊν αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψη του επικεφαλής της Roskosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν στις ΗΠΑ, ύστερα από αίτημα Αμερικανών γερουσιαστών, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Washington Post. «Ακούσαμε από πολλούς γερουσιαστές ότι (η πρόσκληση προς τον Ρoγκόζιν να επισκεφθεί τις ΗΠΑ) δεν ήταν αρκετά καλή ιδέα», δήλωσε ο Μπράιντενσταϊν. «Και εγώ ο ίδιος επιδίωξα να ενεργήσω με βάση τα συμφέροντα των γερουσιαστών, οπότε ακύρωσα την πρόσκληση».

Σύμφωνα με τη The Washington Post, νωρίτερα είχε γίνει λόγος να μετατεθεί η επίσκεψη του Ρογκόζιν επ’ αόριστον, ωστόσο στη συνέχεια η NASA αποφάσισε να την ακυρώσει.

Ο Μπράιντενσταϊν υπογράμμισε επίσης ότι η ιδέα να προσκαλέσει τον επικεφαλής της Roskosmos να επισκεφθεί τις ΗΠΑ ήταν μια προσπάθεια «να διατηρηθούν οι σταθερές σχέσεις συνεργασίας, οι οποίες συντηρούνταν μακριά από τη γεωπολιτική, αλλά ακόμη και από τις ενδοκομματικές διενέξεις στις ΗΠΑ και αυτό ήταν καλό και για τις δύο πλευρές».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της NASA είπε στη συνέντευξή του ότι αυτό ήταν «καλό και για όλο τον κόσμο, όταν χώρες που έχουν διαφωνίες σε πλήθος άλλων ζητημάτων, μπορούν να συνεργάζονται στον διαστημικό τομέα».

Ο ίδιος παραδέχεται πως όταν απηύθυνε την πρόσκληση προς τον Ρογκόζιν δεν είχε συμβουλευτεί τον Λευκό Οίκο, όπως δεν τον συμβουλεύτηκε και τώρα που αποφάσισε να ακυρώσει την πρόσκληση.

Η Roskosmos ζήτησε επισήμως εξηγήσεις από τη NASA για την απόφαση της αυτή, δεδομένου ότι στις 2 Ιανουαρίου η εκπρόσωπος Τύπου της NASA Μέγκαν Πάουερς είχε ανακοινώσει ότι η διοίκησή της συνεχίζει την προετοιμασία της επίσκεψης Ρογκόζιν στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, παρά την εξέλιξη αυτή στις σχέσεις μεταξύ NASA και Roskosmos, ο Ρώσος κοσμοναύτης Αλεξέι Οφτσίνιν δήλωσε χθες ότι οι Αμερικανοί αστροναύτες Νίκ Χέιγκ και Κριστίνα Κοχ, που θα συμμετάσχουν μαζί του σε αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό την 1η Μαρτίου με το διαστημόπλοιο Souyz-MC12, θα φτάσουν στη Ρωσία εντός του Ιανουαρίου για να ακολουθήσουν το σχετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης στην πόλη των Άστρων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.