7 Ιανουάριος 2019, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Ιανουάριος 2019, 15:05

«Παγωμένος» ο τζίρος των εμπορικών στις γιορτές – Προσφορές ενόψει των εκπτώσεων

  • «Παγωμένος» ο τζίρος των εμπορικών στις γιορτές – Προσφορές ενόψει των εκπτώσεων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Αποθαρρυντικά για τα κρατικά έσοδα από το ΦΠΑ το πρώτο κρίσιμο τρίμηνο του έτους είναι τα στοιχεία από την αγορά, καθώς κατά τη διάρκεια των γιορτών ο τζίρος κινήθηκε σε επίπεδα… κακοκαιρίας! Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο χριστουγεννιάτικος τζίρος για το 51% των επιχειρήσεων ήταν χαμηλότερος σε σχέση με το 2017. Μάλιστα είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι στις σχεδόν μισές επιχειρήσεις (48%) που είχαν μείωση τζίρου η βουτιά των εσόδων ήταν έως και 20%. Επιπλέον, το 16,7% των επιχειρήσεων λιανικής είχαν μειωμένες πωλήσεις πάνω από 41%.

Ο κλάδος που επλήγη περισσότερο είναι η ένδυση/υπόδηση. Επίσης μεγάλοι χαμένοι της εορταστικής περιόδου είναι οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων καθώς αύξηση του τζίρου είχαν κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Πάντως σε μια προσπάθεια να ζεστάνουν έστω και τώρα την αγορά, οι επιχειρήσεις λιανεμπορίου ξεκίνησαν προσφορές ενόψει των εκπτώσεων που επισήμως αρχίζουν στις 14 Ιανουαρίου και θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Όπως συμβαίνει κάθε φορά που ξεκινά μια εκπτωτική περίοδος, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή, δηλαδή στις 20 Ιανουαρίου, από τις 11:00 έως τις 18:00.