6 Ιανουάριος 2019, 14:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2019, 21:23

Τσίπρας από Σαμοθράκη για τα Θεοφάνεια: Θα υπερασπιστώ ό,τι είναι εθνικά ωφέλιμο

Με στίχους από ποίημα του Μπέρτολτ Μπρεχτ που ύμνησε την ειρήνη απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Σαμοθράκη, όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των Θεοφανείων, στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σε ομιλία του στη Σμύρνη απήγγειλε στίχους που απειλούν τους Έλληνες.

«Χθες είδα στα δελτία των ειδήσεων ότι ο φίλος πρόεδρος Ερντογάν απευθυνόμενος στον λαό της Σμύρνης, σε πολίτες της Σμύρνης, θέλησε να τους διαβάσει στίχους ενός ποιήματος που υμνεί τον πόλεμο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Σαμοθράκης, που ακολούθησε τον εορτασμό των Θεοφανείων.

«Εγώ σήμερα εδώ, από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, από τη Σαμοθράκη, και κυρίως απευθυνόμενος σε όλους τους σκεπτόμενους ανθρώπους και στις δύο ακτές του Αιγαίου, δεν θα θυμηθώ στίχους του πολέμου, αλλά στίχους ενός ποιητή που ύμνησε την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανθρώπινη χειραφέτηση. Του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που έγραψε τα εξής:

‘Στρατηγέ, ο άνθρωπος είναι πολύ χρήσιμος. Ξέρει να πετάει, ξέρει και να σκοτώνει, έχει όμως ένα ελάττωμα, ξέρει να σκέφτεται’.

»Απευθύνω λοιπόν το μήνυμα σε όλους -και στις δύο πλευρές του Αιγαίου- που ξέρουν να σκέφτονται και κυρίως γνωρίζουν την ιστορία. Οι δυο λαοί βρέθηκαν στο διάβα της ιστορίας και σε στιγμές συγκρούσεων, δράματος, αλλά και σε στιγμές ειρήνης. Και σε στιγμές πολέμου, αλλά και σε στιγμές ειρηνικής διαβίωσης.

»Εμείς, γνωρίζοντας αυτή την ιστορία και ως χώρα συμβολίζοντας πάντοτε την προσπάθεια για την ειρήνη, τις μεγάλες αξίες της λευτεριάς και της πανανθρώπινης δικαιοσύνης, γι’ αυτό αγωνιζόμαστε, γι’ αυτό έχουμε τη σιγουριά των Ενόπλων Δυνάμεων μας, που είναι ετοιμοπόλεμες, ακριβώς επειδή ξέρουμε ότι υπερασπιζόμαστε την ειρήνη και θα την υπερασπιστούμε μέχρι την τελευταία ρανίδα τους αίματος μας, όπως θα υπερασπιστούμε και την τελευταία γωνιά της πατρίδας μας».

Μετά τη Θεία Λειτουργία των Θεοφανείων στον Ιερό Ναό της Παναγίας Καμαριώτισσας, ο Αλέξης Τσίπρας παρακολούθησε τον καθαγιασμό των υδάτων στο λιμάνι της Καμαριώτισσας και συνεχάρη τους πέντε κατοίκους του χιονισμένου νησιού που βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.

Μηνύματα εντός και εκτός χώρας
Η τελετή για την ανακήρυξη του πρωθυπουργού ως επίτιμου δημότη από το Δήμο Σαμοθράκης, πραγματοποιήθηκε στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο. «Εντός της χώρας να στείλω το μήνυμα ότι μπροστά σε αυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι, και πιστεύω η πλειοψηφία των Ελλήνων, ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται, ούτε το έκανα τα 3,5 αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός, να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο. Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα.

»Προς τα έξω, επίσης, θέλω να στείλω το μήνυμα ότι παρά τις διαφορές στο εσωτερικό μας, οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα είναι ενωμένοι για να υπερασπιστούν την κυριαρχία και την ακεραιότητα της πατρίδας», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το 2019, είναι για την Ελλάδα ένα έτος ορόσημο. Η αφετηρία της μεγάλης ανάκαμψης. Μιας χώρας που για σχεδόν μια δεκαετία βίωσε τις ανυπολόγιστες συνέπειες μιας πρωτοφανούς κρίσης», τόνισε.

«Από το νησί της Νίκης στέλνουμε μήνυμα νίκης για τη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πίσω, θα προχωρήσει μπροστά, γιατί ο ελληνικός λαός που πέρασε δύσκολα και άντεξε κρατά το μέλλον σφιχτά στα διά του χέρια», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το 2019 θα είναι το έτος που η Ελλάδα θα ανοίξει πανιά προς τα εμπρός. Με οδηγούς κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, που αγαπούν τον τόπο τους, οι οποίοι έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και σήμερα βλέπουν ξανά προοπτική επιτέλους. Με εφόδια την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει και τη σκληρή δουλειά, αλλά και τη δημιουργικότητα, το πείσμα, θα προχωρήσουμε μπροστά. Αφήνοντας πίσω οριστικά τις μαύρες μνήμες των προηγούμενων χρόνων της χρεοκοπίας, της μεγάλης οικονομικής δυσκολίας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.