6 Ιανουάριος 2019, 12:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Ιανουάριος 2019, 12:30

Ευρωπαϊκά θεμέλια προς αναβάθμιση της «βόρειας Κύπρου»

  • Ευρωπαϊκά θεμέλια προς αναβάθμιση της «βόρειας Κύπρου»

Απευθείας συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης-«ντε φάκτο αρχών» του ψευδοκράτους, για εναρμόνιση της «νομοθεσίας» της «βόρειας Κύπρου» με το κοινοτικό κεκτημένο, «υπερβαίνοντας τις κόκκινες γραμμές των Ελληνοκυπρίων» (!), εισηγείται μεταξύ άλλων έκδοση του «Carnegie Europe», με συγγραφέα τον Thomas De Waal (senior fellow at Carnegie Europe) και χρηματοδότες το υπουργείο Εξωτερικών της Σουηδίας και το γερμανικό ίδρυμα Robert Bosch Stiftung.

Η έκδοση που παρουσιάστηκε σε εκδηλώσεις στις Βρυξέλλες, καθώς και στο Βερολίνο, παραπέμπει σε μια αναβαθμισμένη, αυτονομημένη σχέση μεταξύ ΕΕ και ψευδοκράτους, ενώ φροντίζει να υπενθυμίσει την «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων και τις συζητήσεις για έγκριση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε ταϊβανοποίηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

Σερβίρει μια συνταγή για «εξευρωπαϊσμό της νομοθεσίας και των προτύπων της βόρειας Κύπρου, για συνεργασία (σ.σ. της ΕΕ) με τις υφιστάμενες Αρχές (σ.σ. στο ψευδοκράτος), όσο το δυνατόν περισσότερο για την οικοδόμηση της πραγματικότητας της ΕΕ σε ένα μη αναγνωρισμένο κράτος», ενώ καταλήγει λέγοντας ότι «η επίσημη υιοθέτηση του κεκτημένου θα αποτελέσει το τελευταίο λιθαράκι στο οικοδόμημα (last brick in the wall)».

Όπως πληροφορείται ο «Φ», όλα αυτά προκάλεσαν την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ίδιου του Νίκου Χριστοδουλίδη, με οδηγίες του οποίου η Λευκωσία παρενέβη δημόσια, σε διπλωματικό επίπεδο, αντικρούοντας τις αναφορές της έκδοσης, στις εκδηλώσεις που έγιναν τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο.

  • Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου του Παύλου Ξανθούλη εδώ.