5 Ιανουάριος 2019, 23:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιανουάριος 2019, 23:50

«Κίτρινα γιλέκα»: Εισέβαλαν σε προαύλιο υπουργείου με μηχάνημα εργοταξίου (βίντεο)

  • «Κίτρινα γιλέκα»: Εισέβαλαν σε προαύλιο υπουργείου με μηχάνημα εργοταξίου (βίντεο)
    Φωτ.: EPA / Ian Langsdon

Με βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία και απόπειρες εισβολής σε νομαρχίες και στο Πρωτοδικείο Αβινιόν κορυφώθηκαν οι διαδηλώσεις που έκαναν και αυτό το Σάββατο τα «Κίτρινα γιλέκα», μέλη των οποίων εισέβαλαν στο προαύλιο του υπουργείο των Σχέσεων με το Κοινοβούλιο με μηχάνημα εργοταξίου. Από το κτίριο φυγαδεύτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπενζαμέν Γκριβό, κάτι που επιβεβαίωσε ο ίδιος μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο νωρίτερα είχε επίσης αποτελέσει στόχο των διαδηλωτών.

«Υπήρξαν κάποια «Κίτρινα γιλέκα», κάποιοι ντυμένοι στα μαύρα (…) που πήραν ένα μηχάνημα εργοταξίου, το οποίο βρισκόταν στον δρόμο, και παραβίασαν με αυτό την είσοδο του υπουργείου (…). Έσπασαν δύο οχήματα», είπε ο Γκριβό χαρακτηρίζοντας την επίθεση ως απαράδεκτη.

«Δεν στοχοθετήθηκα εγώ, η Δημοκρατία στοχοθετήθηκε από εκείνους που θέλουν τον ξεσηκωμό, να ανατρέψουν την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο AFP, τονίζοντας ότι η Δημοκρατία στέκεται όρθια.

«Είναι απαράδεκτο κι ελπίζω ότι τα βίντεο θα βοηθήσουν να αναγνωριστούν οι δράστες και να ασκηθούν διώξεις σε βάρος τους, να καταδικαστούν σε πολύ πολύ βαριές ποινές. Αυτό που έσπασαν σήμερα δεν είναι το υπουργείο μου, έσπασαν ένα κτίριο που ανήκει στους Γάλλους. Δεν είμαι εγώ ο ιδιοκτήτης, είναι οι Γάλλοι πολίτες», τόνισε.

Στην «Πράξη VIII» των «Κίτρινων γιλέκων» συμμετείχαν σήμερα 50.000 άνθρωποι στη Γαλλία, αριθμός υψηλότερος των 32.000 που είχαν διαδηλώσει την περασμένη εβδομάδα, όπως είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέρ, ο οποίος ωστόσο επιχείρησε να μειώσει το εύρος των κινητοποιήσεων.

«Δημαρχεία δέχθηκαν επιθέσεις, εκείνα στη Ρεν και τη Ρουέν, θεσμοί όπως το Πρωτοδικείο του Περπινιάν, αστυνομικά τμήματα επίσης δέχθηκαν επιθέσεις, δημοσιογράφοι και εφημερίδες βρέθηκαν στο στόχαστρο», είπε ο Καστανέρ, διευκρινίζοντας ότι σε ολόκληρη τη χώρα κινητοποιήθηκαν 56.500 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

«Σε εκείνους που επιτίθενται, που καίνε, που καταφέρονται εναντίον των θεσμών μας, θέλω να πω με τρόπο εξαιρετικά σαφή ότι οι θεσμοί μας είναι γεροί και σταθεροί και η αποφασιστικότητά μας απόλυτη», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, ο οποίος συζήτησε το πώς εξελίσσεται η κατάσταση με τον πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ.

«Υπήρξαν μικρές ομάδες που διασκορπίστηκαν σε διαφορετικές περιοχές του Παρισιού και δεν προκάλεσαν τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, αλλά επιδίωκαν να σπάσουν, να καταστρέψουν αυτοκίνητα. Οι ζημιές είναι αρκετά μικρές», αλλά ακόμα κι αν «καμιά δεκαριά αυτοκίνητα κάηκαν στο Παρίσι, αυτό είναι απαράδεκτο», σημείωσε ο Κριστόφ Καστανέρ.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.