5 Ιανουάριος 2019, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιανουάριος 2019, 14:46

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας

  • Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπογράφει τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας (φωτ.: EPA / Mykola Lazarenko)

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος υπέγραψε σήμερα τον τόμο που παραχωρεί αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. Ο Πέτρο Ποροσένκο μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να συμμετάσχει στις τελετές για την επίσημη και πανηγυρική παραχώρηση αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας.

«Είναι μεγάλη τιμή για μένα και όλους τους Ουκρανούς η συμμετοχή μου μαζί με τον μητροπολίτη Επιφάνιο στην πολυαναναμενόμενη αυριανή τελετή», ανέφερε σε μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας «προσερχόμαστε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με λόγια ειλικρινούς εκτίμησης από τον ουκρανικό λαό για την ιστορική απόφαση».

Ο Τόμος της Αυτοκεφαλίας θα παραδοθεί, βάσει του προγράμματος, την Κυριακή (6/1) στον μητροπολίτη Κιέβου και πρώτο προκαθήμενο της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας Επιφάνιο, σε τελετή παράδοσης που θα λάβει χώρα με συλλείτουργο στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι για την ημέρα των Θεοφανίων και την κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Κεράτιο Κόλπο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην πρωτοχρονιάτικη Θεία Λειτουργία, χαρακτήρισε τη χορήγηση του αυτοκέφαλου στην Εκκλησία της Ουκρανίας ως το σημαντικότερο γεγονός για το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ολόκληρη την Ορθοδοξία κατά το 2018 και πρόσθεσε ότι «αποκλειστικός σκοπός των προσπαθειών μας ήταν να επανέλθει η κανονικότητα στην Εκκλησία της Ουκρανίας».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ρομπόπουλος.