5 Ιανουάριος 2019, 00:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιανουάριος 2019, 00:40

Κύπρος: Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ (βίντεο)

  • Κυπριακό: Συγκρατημένη αισιοδοξία Αναστασιάδη για την τριμερή του Βερολίνου
    Ο Νίκος Αναστασιάδης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Την ολοκληρωμένη θεώρησή του για το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έδωσε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της Κύπρου. Ο πρόεδρος της χώρας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα του μηχανισμού επίλυσης διαφορών, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα ο μηχανισμός αυτός να λειτουργεί στη βάση κλήρωσης.

Ακόμη, δήλωσε ότι στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου επιστρέφει η Τζειν Χολ Λουτ, πιθανόν και με εισηγήσεις, αλλά επισήμανε πως στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις ανακύπτουν εξελίξεις που επηρεάζουν αρνητικά την έναρξη διαπραγματεύσεων.

Ο εξελίξεις αυτές, ανέφερε, είναι οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία τον Μάιο, η αβεβαιότητα για την πορεία της διαδικασίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η ενδεχόμενη απόφαση για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αποτελεί ορθή τοποθέτηση η επιδίωξη του Αντόνιο Γκουτέρες για σωστή προετοιμασία των συνομιλιών, ενώ τόνισε ότι η ασφάλεια και η λειτουργικότητα του κράτους είναι δύο από τα ζωτικά κεφάλαια που θα κρίνουν τα πράγματα.

«Από ποιόν κινδυνεύουν οι Τουρκοκύπριοι;»
Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ρητά ότι χωρίς κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, λύση δεν μπορεί να υπάρξει και διερωτήθηκε η Τουρκία γιατί χρειάζεται να έχει βάση και στρατεύματα στην Κύπρο τη στιγμή που απέχει μόνο 60 χιλιόμετρα, θέτοντας το ερώτημα από ποιόν κινδυνεύει η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι.

Επίσης, τόνισε ότι η πολιτική ισότητα και η αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων από τη μια και η λειτουργικότητα και η δημοκρατία από την άλλη, μπορούν να συνυπάρξουν. Όμως, τόνισε πως δεν γίνεται για κάθε απόφαση να είναι απαραίτητη μια θετική ψήφος από την τουρκοκυπριακή κοινότητα, δίδοντας το παράδειγμα ενός ενδεκαμελούς υπουργικού συμβουλίου με επτά Ελληνοκυπρίους και τέσσερις Τουρκοκυπρίους υπουργούς.

Όπως είπε, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κοινού και όταν θίγονται ζωτικά συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων ή υπάρχει κατάχρηση δικαιωμάτων από τη πλειοψηφία θα λειτουργεί η διευθέτηση της μιας θετικής ψήφου.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ακόμη ότι το θέμα της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας είναι σιδηρούς κανών, αλλά επισήμανε ότι πρέπει «όλοι να προβληματιζόμαστε τι θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα σε περίπτωση ενός αδιεξόδου».

Σε ό,τι αφορά την παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη στις ΗΠΑ, όπου θα είναι ο κύριος ομιλητής σε think tank του εβραϊκού λόμπι των Ρεπουμπλικάνων, πληροφορίες κυπριακού τηλεοπτικού καναλιού κάνουν λόγο για επιθυμία του Κύπριου προέδρου να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Νίκος Αναστασιάδης πιστεύει ότι μια τέτοια συνάντηση θα έχει προστιθέμενη αξία και θα κλειδώσει μια νέα εποχή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ξεκινήσει ήδη οι διπλωματικές επαφές προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο.