4 Ιανουάριος 2019, 14:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2019, 13:53

Οι Κινέζοι ξεκίνησαν να μαζεύουν δεδομένα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης

  • Οι Κινέζοι ξεκίνησαν να μαζεύουν δεδομένα από την αθέατη πλευρά της Σελήνης
    (Φωτ.: CNSA / CLEP)

Δώδεκα ώρες μετά την… άφιξη του ρομποτικού σκάφους Chang’e-4 της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας CNSA στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, το ρομποτικό όχημα Jadehase 2 ξεκίνησε τη συλλογή γεωλογικών δεδομένων, ενώ θα κάνει και βιολογικά πειράματα. Στις εικόνες που έφτασαν στη Γη το όχημα, το οποίο μπορεί να διανύσει έως και 200 μέτρα την ώρα, φαίνεται να έχει ξεδιπλώσει τα ηλιακά του κάτοπτρα.

«Ένα μικρό βήμα για το ρομποτικό όχημα, ένα γιγάντιο άλμα για το κινεζικό έθνος», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας σχεδίασης Γου Γουειρέν, παραφράζοντας τα λόγια του Νιλ Άρμστρονγκ, του πρώτου ανθρώπου που πάτησε στη Σελήνη.

«Είναι σαν να κινείται στο χιόνι», είπε στην κινεζική κρατική τηλεόραση ο σχεδιαστής του Jadehase 2 Σεν Χενρόνγκ, θέλοντας να τονίσει το πόσο μαλακή είναι η επιφάνεια πάνω στην οποία βρίσκεται. Το ρομποτικό αυτό όχημα μπορεί να ξεπεράσει εμπόδια που φτάνουν μέχρι και τα 20 εκατοστά, ενώ μπορεί να ανέβει σε επιφάνειες που έχουν κλίση μέχρι και 20 μοίρες.

Η Κίνα είναι η πρώτη χώρα που κατάφερε να προσεληνώσει όχημα στην αθέατη πλευρά της Σελήνης, και συγκεκριμένα στον κρατήρα Άιτκεν κοντά στον νότιο πόλο. Στη Σελήνη έχουν φτάσει και οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση.