4 Ιανουάριος 2019, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2019, 12:21

Credit Suisse: Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές πρώην στελέχη της τράπεζας

  • Credit Suisse: Σκάνδαλο με πρωταγωνιστές πρώην στελέχη της τράπεζας
    (Φωτ.: flickr.com)

Τρία πρώην στελέχη της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse Group AG συνελήφθησαν στο Λονδίνο την Πέμπτη με κατηγορίες από τις Αρχές των ΗΠΑ ότι ενέχονται στο κύκλωμα που κατηγορείται για απάτη και κατάχρηση ύψους 2 δισ. δολαρίων με όχημα δημόσιες εταιρείες της Μοζαμβίκης, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Πέντε μέρες νωρίτερα είχε συλληφθεί ο Μανουέλ Τσανγκ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Μοζαμβίκης (2005-2015), στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για την ίδια υπόθεση από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Οι εισαγγελείς ζητούν να εκδοθούν οι κατηγορούμενοι.

Ο 63χρονος Τσανγκ ήταν υπουργός όταν η κυβέρνηση παρείχε εγγυήσεις για μυστικά δάνεια ύψους 2 δισ. δολαρίων που έλαβαν δημόσιες επιχειρήσεις το 2013 και το 2014. Συνελήφθη το Σάββατο (29 Δεκεμβρίου 2018) στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου έκανε ενδιάμεσο σταθμό καθώς ταξίδευε προς το Ντουμπάι. Οι Αρχές των ΗΠΑ τον κατηγορούν για ηλεκτρονική απάτη, συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη απάτης και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Μοζαμβίκης υποστήριξε ότι η δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Οικονομικών δεν σχετίζεται με τα μυστικά δάνεια, το σκάνδαλο γύρω από τα οποία οδήγησε τους διεθνείς πιστωτές και δωρητές –το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα– να διακόψουν τη στήριξη της χώρας, προκαλώντας την κατάρρευση του νομίσματός της και την κήρυξη στάσης πληρωμών.

Δύο χρόνια μετά τις αποκαλύψεις για τα δάνεια αυτά, η Μοζαμβίκη πασχίζει ακόμη να μειώσει το ασφυκτικό κρατικό χρέος και να αναδιαρθρώσει μέρος του.

Η κρίση χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη στη Μοζαμβίκη από την ανεξαρτησία της, το 1975.

Ακροαματική διαδικασία για να αποφασιστεί εάν θα προχωρήσει η έκδοση του Τσανγκ στις ΗΠΑ από τις αρχές της Νότιας Αφρικής αναμένεται να γίνει στις 8 Ιανουαρίου στην Πρετόρια.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.