7 Φεβρουάριος 2014, 14:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:35

Οι Βρετανοί υποκλίνονται στην μεγαλειώδη ελληνική παραδοσιακή φορεσιά

  • Οι Βρετανοί υποκλίνονται στην μεγαλειώδη ελληνική παραδοσιακή φορεσιά

Από τις πτυχώσεις στα γεωμετρικά σχέδια και τα περίπλοκα κεντητά ενδύματα, το μεγαλείο του παραδοσιακού ελληνικού ενδύματος ξεδιπλώνεται στο πλαίσιο έκθεσης με τίτλο «PATTERNS OF MAGNIFICENCE: TRADITION AND REINVENTION IN GREEK WOMEN'S COSTUME», η οποία λαμβάνει χώρα στην κεντρική αίθουσα του Ελληνικού Κέντρου στο Λονδίνο και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Μαρτίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση παραδοσιακού ενδύματος που έχει λάβει χώρα ποτέ στο εξωτερικό, σε επιμέλεια της ιστορικού μόδας Ιωάννας Παπαντωνίου, για την οργάνωση της οποίας χρειάστηκαν δύο χρόνια.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, που διαθέτει μία τεράστια συλλογή 45.000 εκθεμάτων, από τα οποία ένα μικρό μονάχα μέρος θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες.

Τα περισσότερα κοστούμια και ενδυμασίες χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα.

Την έκθεση εγκαινίασε με ομιλία του ο διάσημος Ελληνοαυστραλός σχεδιαστής Marios Schwab, ο οποίος δήλωσε ότι οι ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες αποτελούσαν ανέκαθεν έμπνευση γι' αυτόν:

«Έχω μια πραγματική αγάπη για αυτές τις φορεσιές. Πολλά από τα σχέδιά μου εμπνεύονται από αυτές, όπως και άλλων σχεδιαστών όπως οι Jean-Paul Gaultier και Hussein Chalayan».

Πηγή: iefimerida.gr