4 Ιανουάριος 2019, 11:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2019, 10:43

Ο Νίκος Μανιαδάκης, οι «συμβουλές» και οι διαπραγματεύσεις με τον «εντολέα» του

  • Ο Νίκος Μανιαδάκης, οι «συμβουλές» και οι διαπραγματεύσεις με τον «εντολέα» του
    (Φωτ. αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Ένα σημαντικό στοιχείο στην πολύκροτη υπόθεση του αναπληρωτή κοσμήτορα της σχολής Δημόσιας Υγείας Νίκου Μανιαδάκη –στο πλαίσιο της διερεύνησης του σκανδάλου Novartis– και που δεν αμφισβητείται από κανέναν (ούτε από τον ίδιο), είναι πως υπήρξε μετά τον Οκτώβριο του 2009 για πάρα πολλά χρόνια στενός σύμβουλος τουλάχιστον των περισσότερων υπουργών Υγείας, με εντολή της ίδιας της Τρόικας.

Παράλληλα –και αυτό επίσης δεν αμφισβητείται από κανέναν– είχε ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον Κώστα Φρουζή, με την ιδιότητα του τελευταίου είτε ως προέδρου του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων είτε ως εκπροσώπου της Novartis στην Ελλάδα.

Άλλωστε σε πολλές δημόσιες παρεμβάσεις για την υγεία, όπως εκείνη της Stat Bank με θέμα «Υγεία και φάρμακο», όπου (όπως διαπιστώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ που έχει στη διάθεσή του τις παρεμβάσεις τους) οι απόψεις τους και αναλύσεις έδειχναν να συμπίπτουν αφού και οι δυο τους αντάλλασσαν στοιχεία και φιλοφρονήσεις από το βήμα της εκδήλωσης στην κατεύθυνση ευθυγράμμισης του γενικού κλίματος για μεταρρυθμίσεις, με θέσεις που υποστήριζαν τόσο η ίδια η τρόικα όσο και μεγάλες πολυεθνικές στο χώρο του φαρμάκου στις διαπραγματεύσεις τους με την κυβέρνηση.

Ο «εκλεκτός» της Τρόικας
Αξιωματούχοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση Novartis επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ακριβώς αυτές οι θέσεις του Νίκου Μανιαδάκη είναι που τον κατέστησαν «εκλεκτό» της Τρόικας και η αιτία της «εμφύτευσής» του ως «στενό σύμβουλο» των περισσοτέρων υπουργών Υγείας. Οι ίδιοι αξιωματούχοι επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ακόμη ένα στοιχείο: Οι μεταρρυθμίσεις σε θέματα Υγείας βρέθηκαν χρονικά στο επίκεντρο την περίοδο που η Άνγκελα Μέρκελ θα επισκεπτόταν για πρώτη φορά την Αθήνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο γεύμα της Γερμανίδας καγκελαρίου στις 9 Οκτωβρίου του 2012 με τον Έλληνα τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και περιορισμένο αριθμό τραπεζικών στελεχών και επιχειρηματιών (12 τον αριθμό) θα παρακαθίσουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και για πολλά χρόνια αντιπρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα Κώστας Φρουζής, στενός συνεργάτης του καθηγητή Ν. Μανιαδάκη, αλλά και ο ίδιος ο επικεφαλής της Τρόικας, Πολ Τόμσεν.

Είναι η εποχή που το ενδιαφέρον της Τρόικας –και ιδιαίτερα του εκπροσώπου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν– στον τομέα της υγείας, από τη πρώτη στιγμή έναρξης των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές κυβερνήσεις εστιάζεται σε τρεις παραμέτρους:

  1. Με ποιον τρόπο θα καλυφθεί το δημόσιο χρέος του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, χρέος το οποίο είχε φτάσει σε τεράστια ύψη.
  2. Πώς θα εξελιχθεί και θα παγιωθεί το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων καθώς η Ελλάδα αποτελεί χωρά αναφοράς για 16 χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι όταν μειώνεται ή αυξάνεται αυθαίρετα η τιμή του φαρμάκου στην Ελλάδα μειώνεται ή αυξάνεται ταυτόχρονα και σε άλλες 16 χώρες, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τις πολυεθνικές του φαρμάκου, ενώ αυτό είχε ως συνέπεια και λόγω του μνημονίου την παράλληλη εξαγωγική δραστηριότητα και την επίδραση των τιμών στη διεθνή αγορά για μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες όπως και η Novartis.
  3. Τι μέλλει γενέσθαι με τα αντίγραφα των φαρμάκων, τα γενόσημα. Στην Ελλάδα δεν έγινε κατορθωτό να αυξηθεί το μερίδιό τους στη συνολική κατανάλωση των φαρμάκων καθώς παραμένουν στο χαμηλότατο ποσοστό του 19%, σε σχέση με άλλες χώρες που τα ποσοστά ανέρχονται άνω του 50%. Ακόμη κατέχουν 40% μερίδιο τα off patent όταν σε όλες τις χώρες τα ποσοστά τους καταρρέουν μετά την κυκλοφορία των γενοσήμων.

Για όλα τα παραπάνω ο Νίκος Μανιαδάκης είχε συγκεκριμένες απόψεις που κάθε άλλο παρά αδιάφορες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και από τη Novartis. [...]

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια της έρευνας του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Κουβαράς.