4 Ιανουάριος 2019, 10:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2019, 10:41

Βραζιλία: Γκουαντάναμο σχεδιάζει ο νέος κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο

  • Βραζιλία: Γκουαντάναμο σχεδιάζει ο νέος κυβερνήτης του Ρίο ντε Τζανέιρο
    Ο νέος κυβερνήτης της πολιτείας Ρίο ντε Τζανέιρο Ουίλσον Ουίτζελ (φωτ.: Agencia Brasil / Tomaz Silva)

Τρομοκράτες θα πρέπει να θεωρούνται όσοι διακινούν ναρκωτικά και οι κακοποιοί που είναι οπλισμένοι, σύμφωνα με τον νέο κυβερνήτη της Πολιτείας Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, που μάλιστα προτείνει τη δημιουργία φυλακής τύπου Γκουαντάναμο. Ο Ουίλσον Ουίτζελ, ένθερμος υποστηρικτής του νέου προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, επιθυμεί την ίδρυση ενός χώρου όπου θα στέλνονται οι τρομοκράτες προκειμένου «η κοινωνία να απαλλάσσεται οριστικά από αυτούς.

«Χρειαζόμαστε το δικό μας Γουαντάναμο», είπε αναφερόμενος στη διαβόητη στρατιωτική φυλακή των ΗΠΑ, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κούβας.

«Όποιος χρησιμοποιεί όπλο και δεν φοράει στολή είναι εχθρός. Όποιος χρησιμοποιεί όπλο για να κυριαρχήσει σε μια περιοχή είναι τρομοκράτης και πρέπει να τον μεταχειριζόμαστε ως τέτοιον», πρόσθεσε.

Ο Ουίλσον Ουίτζελ, ο οποίος κέρδισε με διαφορά τις εκλογές στις οποίες αναδείχθηκε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, προκάλεσε ήδη πολεμική προεκλογικά, όταν πρότεινε, για να καταπολεμηθεί η εγκληματικότητα στο Ρίο, να αναπτυχθούν ελεύθεροι σκοπευτές για να σκοτώνουν «τους εγκληματίες».

Η βία στην Πολιτεία Ρίο, τη δεύτερη πλουσιότερη και τρίτη σε πληθυσμό στη Βραζιλία, αναζωπυρώθηκε αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016. Στη Βραζιλία συνολικά διαπράχθηκαν περίπου 63.800 ανθρωποκτονίες το 2017, ή 30,8 ανά 100.000 κατοίκους. Ο δείκτης αυτός όμως ήταν θεαματικά υψηλότερος – ανερχόταν στους 40,4 φόνους ανά 100.000 κατοίκους – στην Πολιτεία Ρίο, κατά τη ΜΚΟ Φόρουμ για τη Δημόσια Ασφάλεια.