4 Ιανουάριος 2019, 12:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2019, 10:24

Οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους» στη Συρία

  • Οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους» στη Συρία
    Μενπέτζ, 31 Δεκ. 2018 (φωτ.: EPA / STR)

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συνεχίσουν να διασφαλίζουν ότι «οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους» στη Συρία, παρά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων που αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο.

«Η σημασία της διασφάλισης ότι οι Τούρκοι δεν θα σφάξουν τους Κούρδους και η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων στη Συρία αποτελούν μέρος της αμερικανικής αποστολής», ανέφερε ο Πομπέο σε συνέντευξή του στο Newsmax.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να παράσχει ένα χρονοδιάγραμμα για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων, ώστε να εμποδίσει τους «αντιπάλους» των Ηνωμένων Πολιτειών να «ξέρουν με ακρίβεια» πότε οι δυνάμεις θα εγκαταλείψουν το έδαφος της Συρίας.

Η απόσυρση των ΗΠΑ σηματοδοτεί απειλή για τους Κούρδους μαχητές της Συρίας που μέχρι σήμερα συνένωναν τις δυνάμεις τους με την Ουάσινγκτον στον αγώνα κατά των τζιχαντιστικών οργανώσεων.

Η Άγκυρα δεν κρύβει την πρόθεσή της να μια επίθεση εναντίον των Κούρδων της Συρίας προκειμένου να αποφύγει τη δημιουργία στα νότια σύνορα της μιας κουρδικής κρατικής οντότητας που θα αναζωογονούσε τις αποσχιστικές φιλοδοξίες των Κούρδων της Τουρκίας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΣ.