3 Ιανουάριος 2019, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2019, 23:57

Ολλανδία: Χημικά σε παραλία από 270 κοντέινερ που έπεσαν από πλοίο (βίντεο)

  • Ολλανδία: Χημικά σε παραλία από 270 κοντέινερ που έπεσαν από πλοίο (βίντεο)
    Εθελοντές καθαρίζουν παραλία της Ολλανδίας από το περιεχόμενο των κοντέινερ του MSC Zoe (φωτ.: EPA / Siese Veenstra)

Ένα φορτίο με επικίνδυνα χημικά που έπεσε από ένα από τα μεγαλύτερα φορτηγά πλοία στη Βόρεια Θάλασσα, εκβράστηκε σε ολλανδική παραλία, σε ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά αυτού του είδους. Το υπουργείο Άμυνας της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι 270 εμπορευματοκιβώτια έπεσαν από το πλοίο MSC Zoe και διασκορπίστηκαν στη θάλασσα, ενώ σε ορισμένα από αυτά περιέχονται επικίνδυνα χημικά.

Μάλιστα, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι, κατά τη διάρκεια της νύχτας αναμένεται να καταλήξουν στις ακτές περισσότερα συντρίμμια.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί σαφές πόσα από τα κοντέινερ βυθίστηκαν και πόσα συνεχίζουν να επιπλέουν και θα μπορούσαν να αποτελέσουν κίνδυνο για τη θαλάσσια κυκλοφορία ή για όσους έσπευσαν στις παραλίες, καθώς τουλάχιστον τρία από τα κοντέινερ πιστεύεται ότι περιλαμβάνουν επικίνδυνα χημικά, αλλά έχουν εκβραστεί και διάφορα αντικείμενα, όπως έπιπλα και τηλεοράσεις.

Τα δεκάδες κοντέινερ εμφανίστηκαν στα ολλανδικά νησιά Τερτσέλινγκ, Φλίελαντ, Άμελαντ και Στσιερμονίκογκ, ενώ ανάμεσά τους βρίσκεται ένας σάκος με 25 κιλά οργανικού υπεροξειδίου, μιας ισχυρής λευκαντικής ουσίας που μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό όταν έρθει σε επαφή με το δέρμα, εκβράστηκε σήμερα.

Ολλανδοί στρατιώτες κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν στο καθάρισμα των ακτών, ενώ οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών προειδοποιούν τους εθελοντές να μην αγγίζουν τα εμπορευματοκιβώτια. Ωστόσο, αρκετοί έχουν σπεύσει στο σημείο εποφθαλμιώντας το φορτίο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παπούτσια, κούκλες και επίπεδες τηλεοράσεις. Πάντως, οι Αρχές επισήμαναν ότι το οργανικό υπεροξείδιο μεταφέρθηκε μακριά χωρίς πρόβλημα.