3 Ιανουάριος 2019, 22:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2019, 22:18

Κύπρος: Στο Κρατικό Αρχείο ο φάκελος για την αεροπορική τραγωδία της «Helios»

  • Κύπρος: Στο Κρατικό Αρχείο ο φάκελος για την αεροπορική τραγωδία της «Helios»

Στο Κρατικό Αρχείο της Κύπρου θα κατατεθεί σύντομα ο φάκελος της κυπριακής αστυνομίας για τη συντριβή του αεροσκάφους της εταιρείας «HELIOS» στο Γραμματικό Αττικής στις 14 Αυγούστου 2005, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους οι 115 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος. Στον ογκώδη φάκελο της αστυνομίας καταγράφονται συγκλονιστικές μαρτυρίες για τα αίτια πτώσης του μοιραίου μπόινγκ.

Η αστυνομία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με το Κρατικό Αρχείο και έχουν γίνει οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε τα έγγραφα και το άλλο υλικό να παραδοθούν σε συγκεκριμένη μορφή για να είναι αξιοποιήσιμα.

Πρόκειται για τον ποινικό φάκελο που παρουσιάστηκε το 2009 στο δικαστήριο και αποτελείται από 50 κιβώτια, ενώ τα τεκμήρια ανέρχονται στις 4.500 και επίσης περιλαμβάνεται μεγάλος αριθμός ψηφιακών δίσκων ή DVD με φωτογραφίες ή βίντεο τόσο των θυμάτων, όσο και της σκηνής του αεροπορικού δυστυχήματος στο Γραμματικό.

Στο υλικό, που θα παραδοθεί στο Κρατικό Αρχείο, υπάρχουν φωτογραφίες και καταθέσεις που λόγω του περιεχομένου τους δεν θα δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς πρόκειται κυρίως για φωτογραφίες από τις νεκροψίες των θυμάτων και τις εκθέσεις των ιατροδικαστών, που για ευνόητους λόγους δεν μπορούν να τεθούν σε δημόσια πρόσβαση.

Σημειώνεται ότι προσωπικά αντικείμενα παιδιών που έχασαν τη ζωή τους κατά την αεροπορική τραγωδία δόθηκαν στους οικείους τους, ενώ τα εξαρτήματα του αεροσκάφους, που κατείχε η αστυνομία για σκοπούς της δίκης, επιστράφηκαν στις ελληνικές Αρχές από τον ανακριτή της υπόθεσης.

Τα έγγραφα που προέκυψαν από την αστυνομική έρευνα και το υπόλοιπο υλικό έχουν ήδη επιθεωρηθεί από λειτουργούς του Κρατικού Αρχείου και έχουν γίνει οι απαραίτητες συστάσεις για τον τρόπο αρχειοθέτησής τους.

«Δεν θέλω να δω τίποτα», ήταν το σχόλιο του προέδρου της Επιτροπής Συγγενών των Θυμάτων, Νικόλα Γιασουμή στον κυπριακό ραδιοσταθμό Active. «Εάν υπάρχουν στοιχεία, που δεν έχουν αξιοποιηθεί από τις υπηρεσίες του κράτους, ας αξιοποιηθούν σωστά και όχι από περιέργεια», τόνισε.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.