3 Ιανουάριος 2019, 21:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2019, 21:51

Σάλος στη Γερμανία: Σινεμά θα έδινε εισιτήρια σε μέλη του AfD για τη «Λίστα του Σίντλερ»

  • Σάλος στη Γερμανία: Σινεμά θα έδινε εισιτήρια σε μέλη του AfD για τη «Λίστα του Σίντλερ»
    (Φωτ.: EPA / Daniel Kopatsch)

Έντονη αντιπαράθεση προκάλεσε η απόφαση κινηματογράφου στη γερμανική πόλη Χάχενμπουργκ να δώσει δωρεάν εισιτήρια στα μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για την προβολή της ταινίας «Η Λίστα του Σίντλερ». Ο κινηματογράφος έχει προγραμματίσει να προβάλει την ταινία στις 27 Ιανουαρίου, Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Εθνικοσοσιαλισμού.

Η ταινία παρουσιάζει τις προσπάθειες του Γερμανού βιομηχάνου Όσκαρ Σίντλερ (1908-1974) να σώσει από βέβαιο θάνατο 1.200 Εβραίους, τους οποίους απασχολούσε στα εργοστάσιά του στην Πολωνία και την Τσεχοσλοβακία όταν βρίσκονταν υπό ναζιστική κατοχή.

Στην αρχική της ανακοίνωση, η διεύθυνση του κινηματογράφου ανέφερε ότι τα μέλη του AfD θα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την ταινία δωρεάν, δείχνοντας απλώς στην είσοδο την κάρτα μέλους του κόμματος. Ωστόσο, μετά τις επικρίσεις που ακολούθησαν αποφασίστηκε να προβληθεί η ταινία δωρεάν σε ευρύτερο κοινό, λόγω της μεγάλης απήχησης που έχει σε διεθνές επίπεδο.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι όποιος επιθυμεί να στηρίξει την προβολή μπορεί να πληρώσει και ότι σε καμία περίπτωση δεν ισχυρίζεται ότι οι ψηφοφόροι του AfD είναι ναζιστές, αλλά «το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος μπορεί να συνδεθεί άρρηκτα με την υποβάθμιση αυτών των ιστορικών γεγονότων».

Δηλώσεις κατά της αρχικής προσφοράς είχε κάνει και ο επικεφαλής του AfD στο κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, κάνοντας λόγο για «άλλη μία χονδροειδή προσπάθεια εξόντωσης του AfD με τον εθνικοσοσιαλισμό».

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.