4 Ιανουάριος 2019, 08:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιανουάριος 2019, 08:00

Θεσσαλονίκη: Πιλοτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πέλετ από τα ξερά γιορτινά έλατα

  • Θεσσαλονίκη: Πιλοτικό πρόγραμμα για την παραγωγή πέλετ από τα ξερά γιορτινά έλατα
    Φωτογραφία: αρχείο ΕPA

Με σύνθημα «κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ» ενεργοποιείται στη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά σε πανελλήνιο επίπεδο πιλοτική δράση για τη μετατροπή των ελάτων σε πέλετ, εδαφοβελτιωτικό υλικό, μοριοσανίδες, κ.ά. Τη δράση ανέλαβαν από κοινού το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ), με την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα με την αξιοποίηση των «άψυχων» ξερών μετά τις γιορτές δένδρων, θα ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ο επικεφαλής του ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ δήλωσε αισιόδοξος για την επιτυχία του εγχειρήματος και κάλεσε τους Θεσσαλονικείς να ανταποκριθούν στο κάλεσμα για αξιοποίηση των φυσικών ελάτων που κοσμούν τις γιορτινές μέρες τα σαλόνια των σπιτιών τους.

«Να μη γίνουμε και φέτος μάρτυρες θλιβερών εικόνων, με νεκρά χριστουγεννιάτικα δέντρα στοιβαγμένα έξω από τους κάδους σκουπιδιών», είπε καλώντας ιδιώτες επιχειρηματίες να παραλάβουν δωρεάν τα πριονίδια που θα προκύψουν από τον θρυμματισμό των δένδρων για την παραγωγή πέλετ.

Όπως εξήγησε ο Μιχάλης Γεράνης, μοναδική υποχρέωσή τους θα είναι ένα μέρος των εσόδων από τις πωλήσεις πέλετ να τα διαθέσουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μέσω των δήμων της περιοχής τους.

«Ελπίζω του χρόνου το όλο εγχείρημα να βρει και άλλους μιμητές στην Ελλάδα», τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας οι δήμοι πρέπει να ενημερώσουν τους δημότες τους για τις τοποθεσίες, στις οποίες θα πρέπει να αφήσουν τα φυσικά έλατα που χρησιμοποίησαν. Επίσης, έκανε γνωστό ότι είναι αρμοδιότητα των δήμων να βγάλουν από τις βάσεις των φυσικών ελάτων τα καρφιά που υπάρχουν, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι ζημιές στα μηχανήματα που θα τα μετατρέψουν σε πριονίδια.

Στη συνέχεια, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, θα επιλεγούν οι χώροι συγκέντρωσής τους, έτσι ώστε να πιάσουν δουλειά τα μηχανήματα (θρυμματιστές – κλαδοτεμαχιστές ξύλου) του ΦΟΣΔΑ που θρυμματίζουν τα δέντρα, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν να διασπείρονται ακόμα και ως εδαφοβελτιωτικό υλικό.

Ο ΦΟΣΔΑ δίνει χρονικό περιθώριο από τις 10 Ιανουαρίου 2019 έως και το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να συγκεντρωθούν όλα τα φυσικά έλατα στους χώρους που θα αποφασιστούν.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρει τις παρακάτω δράσεις:
- Ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας δεν θα δεχτεί κανένα χριστουγεννιάτικο δέντρο στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ενώ οι δήμοι της ΠΕ Θεσσαλονίκης θα μεριμνήσουν για την εναλλακτική αξιοποίηση των δέντρων μετά την εορταστική περίοδο.
- Πρώτο βήμα είναι η ενημέρωση των δημοτών για τις συγκεκριμένες ημέρες και ώρες -μετά τις εορτές- κατά τις οποίες θα γίνει συλλογή των δέντρων, ώστε αυτά να μη μένουν για μέρες δίπλα στους κάδους.
- Τα δέντρα θα θρυμματιστούν από τους ΟΤΑ, με συνέργειες είτε μεταξύ τους, είτε με τον ΦΟΔΣΑ, είτε με κατάλληλους αναδόχους.
- Η διάθεση των θρυμματισμένων υπολειμμάτων θα γίνεται ως εδαφοβελτιωτικό σε δασικές περιοχές, κατά κύριο λόγο αναδασωτέες, σε συνεργασία με τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης, Λαγκαδά και Σταυρού, τα οποία θα υποδείξουν τις περιοχές. Τα θρυμματισμένα υπολείμματα μπορούν να αξιοποιηθούν επίσης και σε άλλες χρήσεις, όπως παραγωγή πέλετ, βιοκαυσίμων, δευτερογενών υλικών, π.χ. μοριοσανίδων, από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ε.Α.