3 Ιανουάριος 2019, 14:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2019, 13:51

Το Barbaros στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, τη «γαλάζια πατρίδα» των Τούρκων

  • Στην κυπριακή ΑΟΖ έστειλε η Τουρκία το Barbaros
    (Φωτ. αρχείου: turkuazshipping.com)

Βαθιά στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, εκεί που εκτείνεται κατά την τουρκική θεωρία η «γαλάζια πατρίδα», στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για σεισμογραφικές έρευνες η Τουρκία, δείχνοντας αποφασισμένη όχι μόνο να διατηρήσει, αλλά και να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα.

Νωρίς σήμερα το πρωί –και αφού προηγήθηκαν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς οι δημόσια διατυπωμένες απειλές από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Χουλουσί Ακάρ, και χθες από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου– οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX 0017/19 με την οποία ανακοινώνουν τη διεξαγωγή σεισμογραφικών ερευνών από το Barbaros και τα συνοδευτικά M/V TANUX-1 και R/V Apollo Moon από σήμερα μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που επικαλύπτει τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ και μεγάλο μέρος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πρόκειται για περιοχή η οποία εκτείνεται ακόμη και πέραν του 28ου Μεσημβρινού τον οποίο η Τουρκία επισήμως έχει θέσει μονομερώς ως το ελάχιστο όριο της διεκδίκησης της επί της υφαλοκρηπίδας της Ανατολικής Μεσογείου. Με βάση τη γνωστή αυτή προσέγγιση «εξαφανίζεται» όλη η ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Μεσόγειο, μιας και η Άγκυρα θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν υφαλοκρηπίδα και θαλάσσιες ζώνες μόνο όσες αντιστοιχούν στα χωρικά ύδατα τους (12 ναυτικά μίλια για την Κύπρο και 6 ναυτικά μίλια για την Ελλάδα).

Όλο το προηγούμενο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είχε προκαλέσει εντάσεις η προηγούμενη NAVTEX που έστελνε το Barbaros για έρευνες στα Οικόπεδα 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ και στα όρια του τριμερούς σημείου Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου το οποίο αμφισβητεί η Τουρκία θεωρώντας ότι το μοναδικό σύνορο στην Μεσόγειο είναι η μέση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και των αιγυπτιακών ακτών. Φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού απέτρεψαν τότε τις προσπάθειες του Barbaros να πραγματοποιήσει έρευνες έστω και κοντά στο όριο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, και αναμένεται να πράξουν το ίδιο τώρα που η NAVTEX αφορά όχι απλώς το όριο αλλά μεγάλο τμήμα της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις περιοχές αυτές η Τουρκία ήδη από το 2012 έχει δώσει παράνομες άδειες ερευνών στην τουρκική κρατική εταιρεία ΤΡΑΟ, σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων, αλλά μέχρι τώρα έχει αποφύγει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες κινήσεις με την αποστολή ερευνητικού σκάφους.

Επιπλέον, για σήμερα η Τουρκία έχει αναγγείλει και τη διεξαγωγή διμερούς άσκησης με συμμέτοχη τουρκικών και συμμαχικών ναυτικών μονάδων σε περιοχή νότια του Καστελόριζου (όπου η ευθύνη για την έκδοση NAVTEX ανήκει στις ελληνικές Αρχές), σε μια ακόμη κίνηση με την οποία επιχειρεί να προκαλέσει την ελληνική αντίδραση καθώς αφορά την κρίσιμη περιοχή του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Αποτελεί επίσης ερωτηματικό εάν τελικά θα υπάρξει έστω και συμβολική συμμετοχή στην άσκηση αυτή «συμμαχικού πλοίου», καθώς σε αντίστοιχη παράνομη τουρκική άσκηση πριν μερικές ημέρες στην Κύπρο είχε υπάρξει εμπλοκή και αμερικανικού αντιτορπιλικού.