3 Ιανουάριος 2019, 18:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιανουάριος 2019, 15:01

Ο Ντόναλντ Τραμπ αισθάνεται δικαιωμένος γιατί η Ευρώπη δεν τον συμπαθεί!

  • Ο Ντόναλντ Τραμπ αισθάνεται δικαιωμένος γιατί η Ευρώπη δεν τον συμπαθεί!
    (Φωτ.: EPA / Michael Reynolds)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε την Τετάρτη ότι δεν θα έκανε σωστά τη δουλειά του αν ήταν δημοφιλής στην Ευρώπη: «Δεν εκλέγομαι από Ευρωπαίους. Εκλέγομαι από Αμερικανούς – από τους Αμερικανούς φορολογούμενους», είπε ο μεγιστάνας, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ, που έχει μετατρέψει τη θέση «Πρώτα η Αμερική» σε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του, επανέλαβε ότι οι χώρες της ΕΕ, και ειδικά η Γερμανία, δαπανούν πολύ λίγα για την άμυνα και εκμεταλλεύονται τις ΗΠΑ στο εμπόριο.

Τόνισε ακόμη πως πιστεύει ότι ο λαϊκίστικος πολιτικός λόγος του θα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένος εάν επιδίωκε να τον προωθήσει στην Γηραιά Ήπειρο. «Θα μπορούσα να είμαι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Ευρώπη», είπε. «Θα μπορούσα να διεκδικήσω οποιοδήποτε αξίωμα, αν ήθελα. Αλλά δεν το θέλω. Θέλω ο κόσμος να μας μεταχειρίζεται δίκαια, και δεν το κάνει», πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές ακολούθησαν ένα άρθρο του Μιτ Ρόμνεϊ, που σήμερα ορκίζεται γερουσιαστής και ήταν ο ατυχήσας υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2012, στο οποίο, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας του Τραμπ, ιδίως στην Ευρώπη. «Σε μια έρευνα του Pew Research Center το 2016, το 84% των ανθρώπων στη Γερμανία, στη Βρετανία, στη Γαλλία, στον Καναδά και στη Σουηδία πίστευε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα κάνει "το σωστό για τις παγκόσμιες υποθέσεις"», έγραψε ο Ρόμνεϊ. «Έναν χρόνο αργότερα, το ποσοστό αυτό είχε μειωθεί στο 16%», συμπλήρωσε.

Κατά τη δημοσκόπηση, μόλις το 10% των Γερμανών πιστεύει πλέον πως ο Τραμπ θα κάνει «το σωστό».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.