2 Ιανουάριος 2019, 21:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2019, 21:06

Οι Μωμόγεροι έρχονται στο Μουσείο Μπενάκη για να πουν καλή χρονιά!

  • Οι Μωμόγεροι έρχονται στο Μουσείο Μπενάκη για να πουν καλή χρονιά!
    Φωτογραφία Μωμόγερου που περιλαμβάνεται στην έκθεση «Ήθος: Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα» (πηγή: Μουσείο Μπενάκη)

Τα Κοτζαμάνια (Μωμόγεροι) της Κοζάνης είναι μεταξύ των εικόνων που παρουσιάζονται από τον περασμένο Νοέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, ως μέρος της έκθεσης φωτογραφίας «Ήθος: Εικόνες από μιαν άλλη Ελλάδα» των Γιώργου Τατάκη και Μιχάλη Παππά.

Οι δύο φωτογράφοι περιπλανήθηκαν επτά χρόνια στην Ελλάδα σε μια προσπάθεια να καταγράψουν δρώμενα με πανάρχαιες ρίζες, πτυχές της Ιστορίας και τοπικά έθιμα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την αυλαία οι Μωμόγεροι θα… κατέβουν από τον Τετράλοφο Κοζάνης στο πολιτιστικό ίδρυμα της Αθήνας για να παρατείνουν λίγο ακόμα τη γιορτινή ατμόσφαιρα και να δώσουν τις ευχές τους για την καλή χρονιά.

Έτσι ο μικρός θίασος των μεταμφιεσμένων φουσταλενοφόρων –ο οποίος στις 25 και 26 Δεκεμβρίου βγήκε στους δρόμους του χωριού αναβιώνοντας το έθιμο που έχει τις ρίζες του στη Λιβερά της ορεινής Τραπεζούντας–, θα φορέσει τις περίτεχνες περικεφαλαίες και μετά τη λήξη του Δωδεκαημέρου, συνοδεία μουσικής.

Όπως όλα τα έθιμα του Δωδεκαημέρου, και το ποντιακό εθιμικό δρώμενο συνδυάζει το ευερτηριακό με το σκωπτικό στοιχείο, με σκοπό τη βλάστηση της γης, την ευγονία και κατ’ επέκταση την καλή τύχη για την υπόλοιπη χρονιά. Όλα αυτά μένει να τα διαπιστώσουν όσοι βρεθούν με ελεύθερη είσοδο στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στις 10 Ιανουαρίου στις 18:30.

  • Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1, Αθήνα.