2 Ιανουάριος 2019, 14:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιανουάριος 2019, 14:14

Ανατροπή στην υπόθεση Novartis: Από κατήγορος κατηγορούμενος ο μάρτυρας

  • Ανατροπή στην υπόθεση Novartis: Από κατήγορος κατηγορούμενος ο μάρτυρας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Δρομολογημένη από τους εισαγγελείς Διαφθοράς ήταν η άσκηση ποινικής δίωξης στον «Γιάννη Αναστασίου», τον προστατευόμενο μάρτυρα στην υπόθεση της Novartis και πρώην σύμβουλο στο υπουργείο Υγείας ο οποίος φέρεται να προσπάθησε να μετακομίσει με την οικογένειά του στο εξωτερικό. Ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Εφετείο αναφέρουν ότι ήταν θέμα ημερών η ανάκληση της ιδιότητας του προστατευόμενου μάρτυρα ο οποίος φέρεται να ήταν από τους πρώτους (ή και ο πρώτος) που ζήτησε να καταθέσει για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Ο άλλοτε σύμβουλος που πήρε το όνομα «Γιάννης Αναστασίου» φέρεται να έχει αποκαλύψει στις Αρχές πολλές πτυχές της υπόθεσης Novartis.

Ο «Γιάννης Αναστασίου», στον οποίο ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακούργημα της διακίνησης παράνομων χρημάτων, όταν κατέθεσε στους εισαγγελείς φέρεται να είπε ότι την πενταετία 2010-2015 η Novartis έδωσε 1,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι αναφορές του στα πρόσωπα και στα γεγονότα που συνδέονται με τα χρήματα ήταν γενικόλογες, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί στο δικό του ρόλο.

Κατά δικαστικές πηγές, όταν πριν από λίγο καιρό προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα παράνομων χρημάτων, οι εισαγγελείς αποφάσισαν να στερήσουν αμέσως μετά τις γιορτές από τον πρώην σύμβουλο την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Ο σχεδιασμός «ακυρώθηκε» όταν εκείνος θέλησε να φύγει με την οικογένεια του στο εξωτερικό.

Πάντως, η υπεράσπιση του «Γιάννη Αναστασίου» αναφέρει ότι για το ταξίδι ήταν ενήμερες οι Αρχές, ωστόσο πηγές του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Εφετείο σημειώνουν ότι η μετακόμιση της οικογένειας και η αποστολή της οικοσκευής στο εξωτερικό όχι μόνο δεν ήταν σε γνώση των Αρχών αλλά αντιθέτως προκάλεσε διαβουλεύσεις των αρμόδιων εισαγγελέων και της Αστυνομίας σχεδόν όλη την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Έτσι, τα σύνορα για τον «Γιάννη Αναστασίου» έκλεισαν με εισαγγελική διάταξη όσο εκείνος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, μέσα σε λίγες ώρες ανακλήθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα και σχεδόν ταυτόχρονα ασκήθηκε σε βάρος του η ποινική δίωξη. Πλέον το όνομά του βρίσκεται στο φάκελο της Novartis που έχει ήδη διαβιβαστεί στον ανακριτή Διαφθοράς.

Η όλη εξέλιξη με τον πρώην μάρτυρα και νυν κατηγορούμενο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, με την υπεράσπιση του να αμφισβητεί τη νομιμότητα όσων έγιναν τη νύχτα της 30ής Δεκεμβρίου, και κάποιους να υποστηρίζουν ότι έγινε κατηγορούμενος γιατί αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που δέχθηκε για να «μιλήσει για εμπλοκή πολιτικών προσώπων».