1 Ιανουάριος 2019, 23:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιανουάριος 2019, 23:34

Βραζιλία: Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ορκίστηκε νέος πρόεδρος

  • Βραζιλία: Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ορκίστηκε νέος πρόεδρος
    Φωτ.: EPA / Antonio Lacerda

Ο εθνικιστής Ζαΐχ Μπολσονάρου ορκίστηκε σήμερα νέος πρόεδρος της Βραζιλίας, δύο μήνες μετά τη νίκη του στις εκλογές, με την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, το βίαιο έγκλημα και θα δώσει νέα ώθηση στην παραπαίουσα οικονομία της χώρας. Ο πρώην λοχαγός του στρατού και για πολλά χρόνια γερουσιαστής, έχει δεσμευτεί ότι θα απομακρύνει ριζικά τη Βραζιλία από την πολιτική που ακολουθούσαν επί δεκαετίες η αριστερά και η κεντροδεξιά στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Στις προθέσεις του Μπολσονάρου είναι επίσης η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με τη Δύση και ιδίως με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, που εκπροσωπήθηκε στην ορκωμοσία από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Μια ένδειξη αυτής της «διπλωματικής στροφής» είναι το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος σχεδιάζει να μεταφέρει την πρεσβεία της Βραζιλίας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Ο Μπολσονάρου ορκίστηκε ότι «θα υπερασπίζεται και θα εφαρμόζει το σύνταγμα» και ότι θα εργαστεί «για την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Βραζιλίας». Τον ίδιο όρκο έδωσε και ο αντιπρόεδρος Χάμιλτον Μουράο. Η αριστερά, και κυρίως το Κόμμα των Εργατών του πρώην προέδρου Λούλα, μποϊκοτάρισε την τελετή.

Πριν ξεκινήσει η τελετή, ο Μπολσονάρου και η σύζυγός του διέσχισαν την Μπραζίλια μέσα σε μια ανοιχτή Rolls Royce, ενώ οι υποστηρικτές του τον επευφημούσαν επαναλαμβάνοντας ρυθμικά το προεκλογικό σύνθημά του: «Η Βραζιλία πάνω απ’ όλα, ο Θεός πάνω απ' όλους». Με την υποστήριξη των πιο συντηρητικών στρωμάτων της κοινωνίας -όπως των ευαγγελικών εκκλησιών- ο Μπολσονάρου σχεδιάζει να εμποδίσει τις προσπάθειες νομιμοποίησης των αμβλώσεων πέραν των σημερινών εξαιρέσεων, αλλά και να αφαιρέσει το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από τα σχολεία.

Επίσης, έχει πει ότι θα αποσύρει τη Βραζιλία από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, μια δέσμευση που τρομάζει τους περιβαλλοντολόγους, όπως και τα σχέδιά του να κατασκευάσει υδροηλεκτρικά φράγματα στον Αμαζόνιο ή να εγκρίνει εξορύξεις στα εδάφη των ιθαγενών, των τελευταίων «φυλάκων» του μεγαλύτερου τροπικού δάσους του κόσμου.

Το ένα τρίτο των υπουργών της κυβέρνησής του είναι πρώην αξιωματικοί του στρατού -οι περισσότεροι μάλιστα ήταν συμφοιτητές του στη στρατιωτική ακαδημία της Βραζιλίας και είχαν στηρίξει τη στρατιωτική χούντα του 1964-’85.

Θα επιτρέψει την οπλπφορία
Εξάλλου, ο 63χρονος Μπολσονάρου με ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο δήλωσε ότι σκοπεύει να υπογράψει διάταγμα που θα «εγγυάται» το δικαίωμα της οπλοφορίας στους πολίτες με λευκό ποινικό μητρώο.Μέχρι σήμερα, η νομοθεσία στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για τα όπλα είναι αυστηρή, ενώ απαγορεύεται η οπλοφορία σε δημόσιους χώρους, εξαιρουμένων εκείνων που τους το επιτρέπει η ιδιότητά τους (αστυνομικών, στρατιωτικών, καθώς και στελεχών άλλων σωμάτων ασφαλείας).

Η χαλάρωση των όρων για την οπλοφορία ήταν μια από τις πιο εμβληματικές προεκλογικές υποσχέσεις που έκανε ο Μπολσονάρου, επιχειρηματολογώντας πως έτσι «οι καλοί» θα μπορούν να αποδίδουν δικαιοσύνη, σε μια χώρα όπου η εγκληματικότητα βρίσκεται στα ύψη.

Ο ακροδεξιός πολιτικός δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιεχόμενο του διατάγματος, ωστόσο ήδη το Κογκρέσο της Βραζιλίας συζητά μέτρα για να χαλαρώσουν οι όροι για την οπλοκατοχή. Οι εταιρείες όπλων αναμένουν να είναι ανάμεσα στους κερδισμένους της προεδρίας του Μπολσονάρου, με την τιμή των μετοχών της Taurus Armas SA να έχει καταγράψει άνοδο 88% εξαιτίας των προσδοκιών περί χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.