1 Ιανουάριος 2019, 21:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιανουάριος 2019, 22:37

Συνεχίζεται η κακοκαιρία της Πρωτοχρονιάς: Χιόνια και προβλήματα στους δρόμους

  • Συνεχίζεται η κακοκαιρία της Πρωτοχρονιάς: Χιόνια και προβλήματα στους δρόμους
    Φωτ. αρχείου: lesvospost.gr

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ραφαήλ», με πολικές θερμοκρασίες και χιόνια σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Αρκετές περιοχές της Λέσβου έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ το χιόνι ξεπέρασε τους 50 πόντους σε ύψος στα ορεινά των δήμων Πύλης και Καλαμπάκας του νομού Τρικάλων, ενώ 20 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ρίχνουν αλάτι προκειμένου το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, μέχρι στιγμής «όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί και προετοιμαζόμαστε για την ερχόμενη Πέμπτη», όπου σύμφωνα με τις προβλέψεις αναμένεται το νέο κύμα κακοκαιρίας «Σοφία», με κύρια χαρακτηριστικά το πολύ δριμύ ψύχος και τις τοπικές χιονοπτώσεις, ενώ πολικές αέριες μάζες θα σαρώσουν τη χώρα από βορρά προς νότο.

Στο ίδιο κλίμα προετοιμασίας βρίσκεται και ο νομός Καρδίτσας, σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας Βασίλη Τσιάκο, ενώ οι δρόμοι μέχρι στιγμής είναι ανοιχτοί, καθώς συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια 35 μηχανήματα.

Το κύμα κακοκαιρίας εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία κυρίως του ορεινού οδικού δικτύου των νομών Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Μεσσηνίας. Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στο 82ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών λόγω κατολίσθησης, όπως επίσης και στην δημοτική οδό Περιστέρας-χιονοδρομικού κέντρου Καλαβρύτων.

Στην Αρκαδία έχει διακοπεί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό Τρίπολης-Καστρίου-Αγίου Πέτρου-Άστρους από το 20ο έως το 53ο χιλιόμετρο, καθώς και στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου-Κοσμά-Γερακίου.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές του νομού Αιτωλοακαρνανίας:

  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Πλατάνου, από την τοπική κοινότητα Παλαιοπύργου έως την τοπική κοινότητα Πλατάνου.
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Άνω Χώρας, από την τοπική κοινότητα Λιμνίτσας έως την Άνω Χώρα.
  • Στην επαρχιακή οδό Ναυπάκτου-Ελευθέριανης προς τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου, Ελευθέριανης και Αγ. Κυριακής.
  • Στην εθνική οδό Καλλιθέας-Προυσού, από το 13ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

Στην Αρκαδία, είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στους παρακάτω δρόμους: Στην επαρχιακή οδό Ελάτης-Χρυσοβιτσίου-Στεμνίτσας, στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου-Πελετών-Μαρίου από το 20ο έως 40ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Λεωνιδίου-Παλαιοχωρίου-Αγίου Βασιλείου από το 12ο έως το 32ο χιλιόμετρο.


Φωτ.: larissanet.gr

Στην Κορίνθια είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στην επαρχιακή οδό Ξυλοκάστρου-Τρικάλων από το 14ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Τρικάλων-Καρυάς από το 1ο χιλιόμετρο, στην επαρχιακή οδό Κιάτου-Γκούρας από το 15ο χιλιόμετρο. Στη Μεσσηνία είναι αναγκαίες οι αλυσίδες στην εθνική οδό Καλαμάτας-Σπάρτης από το 33ο έως το 40ο χιλιόμετρο. Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων έχουν διακοπεί τα δρομολόγια στην πορθμιακή γραμμή Ρίου - Αντιρρίου.

Προβλήματα και στα Χανιά
Αρκετά είναι τα προβλήματα σε σημεία του Εθνικού αλλά και επαρχιακού οδικού δικτύου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή, με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχοπτώσεις. Σε πολλά σημεία του Βόρειου Οδικού Άξονα έχουν αναφερθεί καταπτώσεις βράχων και πετρών, με το πρόβλημα να είναι εντονότερο στον οδικό άξονα από Χανιά μέχρι Κολυμπάρι, όπου εκτός από καταπτώσεις πετρών έχουν αναφερθεί και μεγάλες συγκεντρώσεις υδάτων σε σημεία του οδικού δικτύου.

Λόγω κατολίσθησης χωμάτινων όγκων έκλεισε η επαρχιακή οδός από Πλάτανο προς Σφηνάρι Κισσάμου, όπου και έχουν αποσταλεί μηχανήματα για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας. Προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων αναφέρθηκαν σε περιοχές του δήμου Χανίων, ενώ λόγω της καταρρακτώδους βροχής ανέβηκε και η στάθμη των υδάτων στον ποταμό Κλαδισσό.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.