31 Δεκέμβριος 2018, 23:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Δεκέμβριος 2018, 22:39

Ρόδι: Ο ισχυρός σύμμαχος του εγκεφάλου

  • Ρόδι: Ο ισχυρός σύμμαχος του εγκεφάλου

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ροδιού είναι γνωστές εδώ και πολλά χρόνια, όμως επιβεβαιώνονται συνεχώς από νέες έρευνες, που έχουν αποδείξει ότι το ρόδι καταπολεμά τους μηχανισμούς γήρανσης του εγκεφάλου, χάρη στα ισχυρά αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Σύμφωνα με σειρά μελετών, το έλαιο που προκύπτει από την επεξεργασία των σπόρων του ροδιού προστατεύει από τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις του εγκεφάλου, όπως είναι το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον.

Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει ως φυσικό αντιοξειδωτικό, ενισχύοντας την εγκεφαλική λειτουργία.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ruth Gabizon, ερευνήτρια στο τμήμα Νευρολογίας του Ιατρικού Κέντρου Hadassah, συχνά ο ανθρώπινος οργανισμός δεν απορροφά επαρκώς τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στις τροφές.

Ωστόσο, η ίδια σε συνεργασία με τον καθηγητή Shlomo Madgdassi, καθηγητή χημείας που ειδικεύεται στον τομέα νανοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Ιερουσαλήμ, κατάφερε να αναπτύξει μία μέθοδο διάσπασης του ελαίου του ροδιού σε μικροσκοπικά σωματίδια, που μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μέσω του ήπατος χωρίς να διασπαστούν, ώστε να φτάσουν στον εγκέφαλο.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι το πουνισικό οξύ που περιέχεται στο ρόδι απορροφάται πολύ καλά από το έντερο και επιπλέον παρουσιάζει σημαντική αντιοξειδωτική δράση. Μάλιστα, δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν ότι το έλαιο του ροδιού καθυστερεί την εξάπλωση βλαβών στον εγκέφαλο, μειώνοντας σημαντικά την ένταση των συμπτωμάτων.