7 Φεβρουάριος 2014, 09:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:35

Το Ελληνικό χωριό που θα φιλοξενήσει την Χειμερινή Ολυμπιάδα

  • Το Ελληνικό χωριό που θα φιλοξενήσει την Χειμερινή Ολυμπιάδα

Για πρώτη φορά, το "ελληνικό" ορεινό χωριό Κράσναγια Πολιάνα ή Κόκκινο Ξέφωτο θα φιλοξενήσει ένα μέρος της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη, που θα ξεκινήσουν στο Σότσι της Ρωσίας, την Παρασκευή με μία εντυπωσιακή  τελετή έναρξης οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες.

"Εξαιρετικά υπερήφανος για το... παγκόσμιο αυτό γεγονός που ενώνει τον Ελληνισμό με όλο τον κόσμο" δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με μεγάλο ενθουσιασμό, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σότσι "Ένωση", Κωνσταντίνος Σαρακοσής.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο το χωριό "Κράσναγια Πολιάνα" είναι γνωστό ως "ελληνικό" καθώς ιδρύθηκε το 1878 από δύο Πόντιους Έλληνες, τον Μουράτ Ξανθόπουλο και τον Θεόδωρο Αθαναϊλοβ με καταγωγή από την περιοχή της Σταυρούπολης, στη Νότια Ρωσία.

Την ίδια χρόνια έφεραν εδώ όλους τους συγγενείς και τους φίλους τους και από τότε, το χωριό, παρόλο που πλέον κατοικείται από ακόμη 22 εθνότητες, διατηρεί έντονο το ελληνικό στοιχείο.

Σήμερα, στο χωριό Κράσναγια Πολιάνα κατοικούν περίπου 5000 άνθρωποι, εκ των οποίων περίπου 800 είναι ελληνικής καταγωγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: greece-salonika.blogspot.com