1 Ιανουάριος 2019, 22:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιανουάριος 2019, 22:04

Η περίφημη σερραϊκή μπουγάτσα και η ιστορία της

  • Η περίφημη σερραϊκή μπουγάτσα και η ιστορία της
    (Φωτ.: e-daily.gr)
  • Η περίφημη σερραϊκή μπουγάτσα και η ιστορία της
    (Φωτ.: e-daily.gr)

Είναι φημισμένη σε ολόκληρη την Ελλάδα και ανήκει στις καλύτερες που μπορεί να βρει κανείς σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας. Ο λόγος για τη σερραϊκή μπουγάτσα, η οποία αποτελεί τοπικό παραδοσιακό προϊόν και προέρχεται από την εποχή του Βυζαντίου. Σύμφωνα με αναφορές πηγών, η παρασκευή της μπουγάτσας είχε ξεκινήσει στην Κωνσταντινούπολη πριν το 1453, καθώς υπήρχε μεγάλη παράδοση στις πίτες και τα γλυκά ταψιού.

Η ονομασία της προέρχεται από την τουρκική λέξη «μπογάτσα» ή «πογάτσα», που περιγράφει μια πίτα με αλμυρή ή γλυκιά γέμιση, τυλιγμένη πολύ καλά και στεγανά μέσα στη ζύμη.

Μάλιστα, επειδή ήταν φτηνή και χορταστική, την αποκαλούσαν «το φαγητό του φτωχού».

Στην Ελλάδα η παράδοση της μπουγάτσας έφτασε λίγο πριν τη δεκαετία του ’50 και έγινε τόσο δημοφιλής στα σπίτια, που τα πρώτα χρόνια είχε φτάσει να είναι προσβλητικό για τις γυναίκες να τρώνε οι άντρες τους εκτός σπιτιού, γιατί ο κόσμος θα πίστευε πως είτε δεν έφτιαχναν πίτες, είτε δεν τις έφτιαχναν καλά!

Σήμερα, πατρίδα της μπουγάτσας θεωρείται η πόλη των Σερρών, όπου υπάρχουν πολλά καταστήματα που ειδικεύονται στην παρασκευή της. Ο πρώτος μάστορας μπουγάτσας στην πόλη ήταν ο Κωνσταντίνος Καρυοφύλλης, ο οποίος ξεκίνησε το 1919 παρασκευάζοντας και πουλώντας μπουγάτσα ως πλανόδιος, μέχρι το 1947 που άνοιξε το «Ανώτερον» στην Πλατεία Ελευθερίας.

Το 1952 άνοιξε εκεί και το «Ρεκόρ», το οποίο σήμερα είναι το πιο φημισμένο μαγαζί των Σερρών και η ιστορία του οποίου είναι ταυτισμένη με εκείνη της σερραϊκής μπουγάτσας. Ιδρυτής του «Ρεκόρ» ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος εγκαταστάθηκε στις Σέρρες μαζί με τον αδελφό του όταν έφτασαν από την Κωνσταντινούπολη και ξεκίνησαν μια μεταφορική εταιρεία.

Ωστόσο, έχασαν πολλά από τα φορτηγά τους στον πόλεμο, μετά το τέλος του οποίου δεν υπήρχε δουλειά και έτσι η εταιρεία έκλεισε. Τότε ο Γιάννης Παπαδόπουλος γνώρισε έναν μάστορα μπουγάτσας, ο οποίος του πρότεινε να δουλέψει μαζί του για να φτιάξει καινούργιο μαγαζί.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Παπαδόπουλο, σημερινό ιδιοκτήτη του «Ρεκόρ», η μπουγάτσα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη στις Σέρρες, ενώ από το μαγαζί αυτό πέρασαν πολλοί που έμαθαν τη δουλειά και άνοιξαν δικά τους μαγαζιά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Όσο για το μυστικό της καλής μπουγάτσας, αυτό σύμφωνα με τον Χρήστο Παπαδόπουλο δεν είναι άλλο από τη χρήση καλών υλικών, που θα χρησιμοποιούσε κανείς στο σπίτι του.