30 Δεκέμβριος 2018, 12:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Δεκέμβριος 2018, 12:48

Κινεζικό διαστημόπλοιο θα προσεδαφιστεί στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης

  • Κινεζικό διαστημόπλοιο θα προσεδαφιστεί στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης
    (Φωτ.: Κινεζική Ακαδημία Επιστημών)

Κινεζικό διαστημικό σκάφος ετοιμάζεται να προσεληνωθεί για πρώτη φορά στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, σε μια αποστολή που θεωρείται σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της χώρας να δώσει ώθηση στο διαστημικό πρόγραμμά της.

Όπως μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, το Chang'e-4 εισήλθε σήμερα στην προγραμματισμένη τροχιά «για να προετοιμαστεί για την πρώτη στην ιστορία μαλακή προσελήνωση στη μακρινή πλευρά της Σελήνης».

Μέχρι στιγμής η Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Κίνας δεν έχει κάνει γνωστό πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθεί η προσελήνωση.

Η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό της με τον ίδιο ρυθμό που περιστρέφεται γύρω από τον πλανήτη μας, έτσι η μακρινή πλευρά της, η λεγόμενη «σκοτεινή πλευρά», δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη. Άλλα διαστημικά σκάφη έχουν δει τη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, αλλά δεν έχουν προσεδαφιστεί ποτέ.

Η Κίνα εκτόξευσε το διαστημικό σκάφος Change'e-4 με τον πύραυλο «Μεγάλη Πορεία-3Β» (Long March-3B) νωρίτερα τον Δεκέμβριο. Η διαστημική αποστολή περιλαμβάνει σκάφος προσελήνωσης και ένα ρομποτικό όχημα εξερεύνησης, που θα ερευνήσει την επιφάνεια της Σελήνης.

Στόχος της Κίνας είναι να προλάβει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και να γίνει μέχρι το 2030 μεγάλη διαστημική δύναμη. Επίσης, σχεδιάζει να αρχίσει την ερχόμενη χρονιά την κατασκευή του δικού της επανδρωμένου διαστημικού σταθμού.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.