29 Δεκέμβριος 2018, 18:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2018, 17:26

Μητροπολίτης Δράμας Παύλος: Ο πυρήνας ενότητας του ελληνικού έθνους είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία

  • Μητροπολίτης Δράμας Παύλος: Ο πυρήνας ενότητας του ελληνικού έθνους είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία

Τις ευχές του για ένα ευλογημένο 2019 στέλνει μέσα από την ποιμαντορική του εγκύκλιο για την Πρωτοχρονιά ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος. Ωστόσο, περιγράφει και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας με τις κινήσεις που έχουν ως στόχο την Εκκλησία.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου:

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά.
Η είσοδός μας στον νέο χρόνο δεν είναι μόνο αιτία πανηγυρισμών, αλλά λαμπρή ευκαιρία λογοδοσίας και στοχασμού. Λογοδοσίας για τον χρόνο που πέρασε και στοχασμού για τον χρόνο που αρχίζει.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ευχαριστήσουμε τον Θεό γιατί παρατείνει τη ζωή μας. Κάθε φορά στην Εκκλησία δεόμαστε: «Παράτεινον, Κύριε, το έλεός Σου, τοις γινώσκουσί Σε». Ο καινούργιος χρόνος μοιάζει με ζυμάρι στα χέρια μας που πρέπει να το πλάσουμε.

Τα χρόνια και οι μέρες της ζωής μας κυλούν γρήγορα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Η γη που κατοικούμε είναι σαν ένα ξενοδοχείο. Άλλοι μπαίνουν, άλλοι βγαίνουν. Πριν από μας άλλοι ήσαν ένοικοι. Έφυγαν αυτοί, ήρθαμε εμείς, ̇ θα φύγουμε εμείς, θα έρθουν άλλοι και έτσι κυλάει η ζωή μέχρι την ώρα που οι άγγελοι θα σαλπίσουν την δεύτερη παρουσία του Κυρίου. Ο Απόστολος Παύλος ο μεγάλος διδάσκαλός μας, μας δείχνει ποια πορεία πρέπει να ακολουθήσουμε: «Εν σοφία περιπατείτε προς τους έξω, τον καιρόν εξαγοραζόμενοι» (Κολασ. 4,5). Να συμπεριφερόμαστε με σύνεση και να αξιοποιούμε τον χρόνο. Αυτό είναι διαχρονικό αξίωμα για τους χριστιανούς και ειδικά για τους καιρούς μας, που επλήθυναν οι εχθροί: «του σταυρού του Χριστού, ων το τέλος απώλεια» (Φιλιπ. 3,18-19).

Ο δεύτερος Ψαλμός του προφήτη Δαυίδ αναφέρει ότι έθνη και λαοί διοργανώνουν επαναστατικό κίνημα εναντίον του Θεού Πατέρα και του Υιού Του Ιησού Χριστού! «Κατά του Κυρίου και κατά του Χριστού Αυτού» (Ψαλμ. 2,2). Βέβαια από την αρχή ο ψαλμωδός βλέπει ότι το κίνημα αυτό θα καταλήξει στο «μηδέν» γι’ αυτό και λέει: «Ινατί εφρύαξαν έθνη και λαοί εμελέτησαν κενά;» (Ψαλμ. 2,1). Ο ψαλμός μας λέει και για ποιον λόγο τα έθνη και οι λαοί αυτοί τα βάζουν με τον Θεό Πατέρα και με τον Χριστόν Του. Τα βάζουν εναντίον του Θεού γιατί δεν θέλουν υποταγή σ’ Αυτόν. Θέλουν να διαρρήξουν κάθε δεσμό με τον Θεό. Θέλουν να είναι άθεοι και άπιστοι. Γι’ αυτό και διακηρύττουν: «Διαρρήξωμεν τους δεσμούς αυτών και απορρίψωμεν αφ᾿ ημών τον ζυγόν αυτών» (Ψαλμ. 2,3). Ο Θεός πάλι βλέποντας το κίνημα των ανοήτων ανθρώπων το αντιπαρέρχεται με ένα «μειδίαμα» όπως λέει ο ψαλμός: «Ο κατοικών εν ουρανοίς εκγελάσεται αυτούς» (Ψαλμ. 2,4). Όμως αν αυτοί συνεχίσουν δεν θα περιορισθεί στο απλό μειδίαμα, αλλά, τότε: «λαλήσει προς αυτούς εν οργή Αυτού και εν τω θυμώ Αυτού ταράξει αυτούς (Ψαλμ. 2,5).

Διαβάστε τη συνέχεια στο vimaorthodoxias.gr.