29 Δεκέμβριος 2018, 15:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2018, 15:38

Ινδονησία: Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα έχασε τα δύο τρίτα του ύψους του

  • Ινδονησία: Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα έχασε τα δύο τρίτα του ύψους του
    Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα από ψηλά (φωτ.: EPA / Nurul Hidayat / Bisnis Indonesia)

Το ηφαίστειο Ανάκ Κρακατόα, στο οποίο οφείλεται το τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε 426 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα στην Ινδονησία, έχει χάσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα του ύψους του μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από οπτική ανάλυση που πραγματοποίησε η ινδονησιακή Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας και έδειξε ότι το Ανάκ Κρακατόα, που είχε ύψος 338 μέτρα, πλέον έχει ύψος μόλις 110 μέτρα.

Ένα μέρος του κρατήρα κατέρρευσε στον ωκεανό μετά την έκρηξη προκαλώντας τσουνάμι, ενώ η Υπηρεσία Ηφαιστειολογίας της χώρας εκτιμά πως έπεσαν στη θάλασσα 150-180 εκατ. κυβικά μέτρα βράχων και στάχτης.

«Το Ανάκ Κρακατόα πλέον είναι πολύ μικρότερο. Μπορούσε κανείς να δει την κορυφή του από ένα παρατηρητήριο. Τώρα είναι αδύνατον», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Δορυφορικές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν και μετά την έκρηξη από την ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία, έδειξαν ότι δύο τετραγωνικά χιλιόμετρα του ηφαιστειογενούς νησιού, στο οποίο βρίσκεται το Ανάκ Κρακατόα, χάθηκαν κάτω από τα κύματα.

Εξάλλου, χιλιάδες Ινδονήσιοι μουσουλμάνοι προσευχήθηκαν σήμερα στη μνήμη των θυμάτων του τσουνάμι στην περιφέρεια του Παντεγκλάνγκ, που επλήγη περισσότερο.

«Προσεύχομαι για τα θύματα, να πάρουν βοήθεια και να οπλιστούν με υπομονή. Προσεύχομαι επίσης να μας βοηθήσει αμέσως η κυβέρνηση στην ανοικοδόμηση, να μας παράσχει ρούχα και τρόφιμα ή τουλάχιστον να μας στηρίξει ηθικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ντιάν Ροσντιάνα. Σύμφωνα με τις Αρχές, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή εξαιτίας φόβων για νέο τσουνάμι, καθώς το Ανάκ Κρακατόα συνεχίζει να «βρυχάται».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.