29 Δεκέμβριος 2018, 13:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Δεκέμβριος 2018, 13:28

Αίγυπτος: Νεκροί 40 τρομοκράτες μετά την επίθεση στο τουριστικό λεωφορείο

  • Αίγυπτος: Νεκροί 40 τρομοκράτες μετά την επίθεση στο τουριστικό λεωφορείο
    Φωτ.: EPA / Mohamed Hossam

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας σκότωσαν σήμερα 40 τρομοκράτες σε τρεις επιδρομές που πραγματοποίησαν στην Αίγυπτο, την επομένη της φονικής επίθεσης εναντίον λεωφορείου με βιετναμέζους τουρίστες κοντά στο Κάιρο. Σύμφωνα με το υπουργείο, οι επιδρομές πραγματοποιήθηκαν εναντίον φερόμενων τζιχαντιστών μαχητών στην Γκίζα, όπου πραγματοποιήθηκε χθες η επίθεση, αλλά και στο Σινά. Οι 30 από τους τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στην Γκίζα.

«Σχεδίαζαν σειρά επιθέσεων εναντίον του τουριστικού τομέα, χριστιανικών τόπων λατρείας και των δυνάμεων ασφαλείας», πρόσθεσε το υπουργείο, χωρίς να διευκρινίσει αν οι συγκεκριμένοι τζιχαντιτές συνδέονταν με τη χθεσινή επίθεση.

Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν επίσης δέκα μαχητές στο βόρειο Σινά, όπου η Αίγυπτος αντιμετωπίζει εξέγερση, της οποίας ηγείται το Ισλαμικό Κράτος.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε πως οι ύποπτοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια μάχης, ενώ το υπουργείο δεν έκανε γνωστές λεπτομέρειες για την ταυτότητα των υπόπτων ή για το αν υπήρξαν θύματα από την πλευρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονική επίθεση εναντίον των αθώων ανθρώπων που επέβαιναν στο τουριστικό λεωφορείο εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μαζί με την αλληλεγγύη του προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου και τα βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων.

«Εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας για τη δολοφονική επίθεση εναντίον αθώων πολιτών στο Κάιρο και την αμέριστη αλληλεγγύη μας προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αιγύπτου. Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και τους οικείους τους», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Αμέσως μετά την επίθεση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ είχε συνομιλία με την Αιγύπτια ομόλογό του Ναμπίλα Μάκραμ, στην οποία εξέφρασε τη λύπη του, ενώ ανάλογο μήνυμα απέστειλε στον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

  • Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.