28 Δεκέμβριος 2018, 14:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Δεκέμβριος 2018, 14:33

Συρία: Οι Κούρδοι παρέδωσαν την Μένπετζ στον Άσαντ προτού εισβάλει ο Ερντογάν

  • Συρία: Οι Κούρδοι παρέδωσαν την Μένπετζ στον Άσαντ προτού εισβάλει ο Ερντογάν
    (Φωτ.: french.almanar.com.lb)

Στη στρατηγικής σημασίας συριακή πόλη Μένπετζ (Ιεράπολη Βαμβύκη) στο βόρειο τμήμα της χώρας μπήκε σήμερα ο συριακός στρατός «απαντώντας» στην έκκληση για βοήθεια των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της σημαντικότερης δύναμης των Κούρδων στη Συρία. Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι θα αποχωρήσουν οι 2.000 Αμερικανοί στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία, οι Κούρδοι φοβούνται μια μεγάλης κλίμακας επίθεση της Τουρκίας στα εδάφη που ελέγχουν.

Η Μένπετζ απέχει 30 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία, και πλέον κυματίζει η συριακή σημαία. Οι Κούρδοι παρέδωσαν την πόλη στον Άσαντ προτού εισβάλει ο Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει ήδη συγκεντρώσει στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα και σύμφωνα με τις κουρδικές δυνάμεις άρματα μάχης και τεθωρακισμένα βρίσκονται κοντά στη Μένπετζ. «Καλούμε τις κυβερνητικές δυνάμεις να αναπτυχθούν στις περιοχές απ’ όπου αποσύρθηκαν οι δυνάμεις μας, κυρίως στην Μένπετζ, και να προστατεύσουν αυτές τις περιοχές από την τουρκική εισβολή», αναφέρεται στην ανακοίνωση των YPG.

Η Ρωσία, πάντως, η οποία είναι σύμμαχος του Σύρου προέδρου, θεωρεί θετική εξέλιξη την είσοδο του συριακού στρατού στην πόλη, μιας και πιστεύει ότι θα συμβάλλει στη σταθεροποίηση της κατάστασης. «Η διερεύνηση της ζώνης ελέγχου των κυβερνητικών δυνάμεων είναι χωρίς καμία αμφιβολία μια θετική τάση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.


Η συριακή σημαία μαζί με τη σημαία των YPG (φωτ.: Twitter / Farhaan)

Αύριο στη Μόσχα θα βρίσκονται για συνομιλίες οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, στις αρχές του νέου έτους στη ρωσική πρωτεύουσα, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση κορυφής των προέδρων της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας. Πρόκειται για ένα ραντεβού που εντάσσεται στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνας που ουσιαστικά υποσκελίζει τις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.